"Hakimlik tazminatında rütbe esas alınamaz"

ANKARA (ANKA- Anayasa Mahkemesi, yüksek hakimlik tazminatında rütbelerin esas alınmasına ilişkin kanun hükmünde kararnamenin anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek, oybirliği ile iptal etti.

Yüksek Mahkeme, "Yüksek hakimlik tazminatının belirlenmesinde askerlik mesleğine ait rütbelerin esas alınması olanaklı değildir" dedi. Anayasa Mahkemesi'nin, 270 sayılı Yüksek Hakimlik Tazminatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 3. maddesinin (A) fıkrasının 570 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değiştirilen cetvelinin (1) numaralı sırasında yer alan "… (General-Amiral rütbesinde olmak şartıyla)" ibaresi ile (2) numaralı sırasında yer alan "… Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başsavcısı,…" ibaresinin iptaline ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Reklam
Reklam

Yüksek Mahkeme, Ankara 11.İdare Mahkemesi ile Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Daireler Kurulu'nun yaptıkları başvuruyu birleştirerek verdiği iptal kararında, anayasanın eşitlik ilkesine vurgu yaptı. Anayasa Mahkemesi Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başsavcısı'nın, Yargıtay, Danıştay ve Askeri Yargıtay Başsavcılarıyla birlikte, Anayasa'da öngörülen dört yüksek mahkeme Başsavcısından biri olduğuna dikkat çekti. Yüksek Mahkeme, "Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başsavcısı'nın özlük hakları kapsamında olan Yüksek hAkimlik tazminatının, diğer yüksek mahkemeler Başsavcılarına paralel biçimde düzenlenmesi gerekirken; aynı görevi ifa edecek Başsavcının bulunduğu rütbeye göre farklı tazminat alması esasını öngören düzenlemenin askerlik hizmetlerinin gerekleri ile açıklanabilmesine imkan yoktur" dedi.

AYNI DURUMDA OLANLAR İÇİN FARKLI UYGULAMA OLAMAZ

Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 10. maddesine atıfta bulunarak, yasalar karşısında herkesin eşit olduğuna vurgu yaparak şöyle dedi:

"Bu yasak, birbirinin aynı durumunda olanlara ayrı kuralların uygulanmasını, ayrıcalıklı kişi ve toplulukların yaratılmasını engellemektedir. Aynı durumda olanlar için farklı düzenleme, eşitliğe aykırılık oluşturur. Anayasa'nın amaçladığı eşitlik, mutlak ve eylemli eşitlik değil hukuksal eşitliktir. Aynı hukuksal durumlar aynı, ayrı hukuksal durumlar ayrı kurallara bağlı tutulursa Anayasa'nın öngördüğü eşitlik çiğnenmiş olmaz. Başka bir anlatımla, kişisel nitelikleri ve durumları özdeş olanlar arasında, yasalara konulan kurallarla değişik uygulamalar yapılamaz.

Reklam
Reklam

RÜTBE ESAS ALINAMAZ

Yüksek hakimlik tazminatı, hakimlik görevinin niteliği ve özelliği gözönünde bulundurularak saptanmakta, hakim ve savcılar ile askeri hakimler de bu görevde bulunmaları nedeniyle yüksek hakimlik tazminatı almaya hak kazanmaktadır. Bu nedenle, yüksek hakimlik tazminatının belirlenmesinde askerlik mesleğine ait rütbelerin esas alınması olanaklı değildir."