"Hakkari artık halayların çekildiği festivallerin yapıldığı bir şehir"

"Cumhuriyet Devrinin Bir Serhat Vilayeti Hakkari Uluslararası Sempozyumu" başladı - Vali İdris Akbıyık: "Geçmişte olumsuz imaja sahip Hakkari artık yaylalarında, dağlarında terörü değil, halayların çekildiği, film festivallerinin, galaların, film şenliklerinin, fotoğraf sergilerinin, bilimsel sempozyumların yapıldığı, kış turizminin, doğa turizminin merkezi yolunda olan bir şehirdir"

HAKKARİ (AA) - Hakkari Valisi İdris Akbıyık, "Geçmişte olumsuz imaja sahip Hakkari artık yaylalarında, dağlarında terörü değil, halayların çekildiği, film festivallerinin, galaların, film şenliklerinin, fotoğraf sergilerinin, bilimsel sempozyumların yapıldığı, kış turizminin, doğa turizminin merkezi yolunda olan bir şehirdir." dedi.

"Cumhuriyet Devrinin Bir Serhat Vilayeti Hakkari Uluslararası Sempozyumu" yurt içinden ve yurt dışından bilim insanlarının katılımıyla başladı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezince, Hakkari Valiliği, Hakkari Üniversitesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ev sahipliğinde Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma yurt içi ve dışındaki üniversitelerden bilim insanları ile kurum ve kuruluşlardan araştırmacılar katıldı.

Reklam
Reklam

Sempozyumda bir konuşma yapan Vali İdris Akbıyık, kentin tarihi, coğrafyası ve ekonomisinin katılımcılar tarafından kapsamlı şekilde ele alınacağını söyledi.

Bilinen ilk ismi "Çölemerik" olan Hakkari'nin geçmişte Urartu, Pers, Arap, Selçuklu ve Osmanlı hakimiyetleri altında kaldığını anlatan Akbıyık, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurulması ile 1924 yılında il statüsüne kavuşmuştur. İdari yapı olarak 4 ilçe ve 3 belde, 143 köy ile 393 mezradan oluşmaktadır. 7 bin 95 metrekare yüz ölçümü, bin 700 rakımda toplam 286 bin 470 nüfusu vardır." diye konuştu.

Hakkari'nin 5 bin yıl öncesine uzanan tarihi geçmişi ile paha biçilemez arkeolojik ve doğal güzelliklere sahip olduğunu belirten Akbıyık, şu değerlendirmede bulundu:

"Melik Muhammed Esat Medresesi, Zeynel Bey Medresesi, Kayme Sarayı, Seyyid Taha Hazretleri felsefesi, Şemdinli Deresi üstünde bulunan taş köprü, Cilo ve Sat dağları arasında kalan vadi, yalçın kayalara çizilmiş kaya resimleri, heybetli dağlar arasında akan Zap Suyu, Zap Vadisi, yöresel kilimleri, sadece ilimizde yetişen ters lalesi, şifa kaynağı balı, Alpler'i aratmayan dağları, buzul gölleri, kendine özgü folkloru ve kültürü mutlaka bilinmesi, üzerine çalışılması ve tanıtılması gereken değerlerimizdir.

Reklam
Reklam

Geçmişte olumsuz imaja sahip Hakkari artık yaylalarında, dağlarında terörü değil, halayların çekildiği, film festivallerinin, galaların, film şenliklerinin, fotoğraf sergilerinin, bilimsel sempozyumların yapıldığı, kış turizminin, doğa turizminin merkezi yolunda olan bir şehirdir."

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan ise Hakkari'nin coğrafi geçiş yolları üzerinde yer alması sebebiyle birçok medeniyetin ve imparatorluğun hüküm sürdüğü kadim şehirlerden biri olduğunu ifade etti.

TRT-1 Kanal Koordinatörü Kurtuluş Zeydan da Hakkari ve ilçelerindeki doğal güzellikleri tanıtmak için belgesel yaptıklarını, kentin kültürü, tarihi ve doğasını tanıtmaya devam edeceklerini söyledi.

Hakkari'de 1960'lı yıllarda öğretmenlik yapan Tahsin Dinç de o dönem yaşadığı sıkıntıları eski fotoğraflarla dile getirerek, anılarını anlattı.

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş ile İl Kültür ve Turizm Müdürü İdris Ağacanoğlu da sempozyumda konuşma yaptı.

Reklam
Reklam

Vali Yardımcıları Mustafa Pala, Mustafa Duruk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuri Öztürk, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu'nun da izlediği sempozyum, 4 Mayıs'ta sona erecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: