HAKKARİ (İHA) - Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Remzi Oğuzkurt, sınır ticaretinin mevcut hükümet tarafından tamamen bitirildiğini belirterek, işsizliğin önüne geçmek için sınır ticareti ve köye dönüşlerin biran önce sağlanması gerektiğini söyledi.
İHA muhabirine köy dönüşleri, sınır ticareti ve hayvancılığın canlandırılması konularında değerlendirmelerde bulunan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Remzi Oğuzkurt, İran ve Irak'a sınırı bulunan, son derece engebeli ve dağlık yapıya sahip bir il olan Hakkari ekonomisinin hayvancılığa dayandığını hatırlatarak "İlin ekonomisi 15 yıl öncesine kadar hayvancılık üzerinde dönüyorken, daha önce 3 bin olan hayvan sayısının 500'e düşmesi vatandaşlarımızı perişan etmiştir. Bunun en büyük sebebi bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle köylerin boşalmasıdır. Boşalan köyler nedeniyle şehirdeki işsizlik oranı yüzde 60-70'ler seviyesine yükselmiş olup bu da bölge ekonomisini çok kötü etkilemektedir. Hayat standardı göstergeleri de tam bir felakettir" dedi.
Kocaeli'nde kişi başına düşen milli gelir 7 bin dolar iken Hakkari'de 800 dolar olduğunu anlatan Oğuzkurt, "Bu da ildeki fakirlik ve yoksullaşma göstergelerinin ne halde olduğunu gözler önüne sermektedir. Hakkari'de sanayi tesisi sayısı bir elin parmaklarını geçmez. İl merkezimizde 1 kilim ve iplik tesisi ile 3 adet konfeksiyon tesisi mevcuttur. Yüksekova ilçesinde ise un üretim tesisi, süt ürünleri tesisi ve bir et entegre üretim tesisi mevcuttur. Bu tesislerde son ekonomik krizden oldukça etkilenmiş olup yüzde 20-30 kapasite ile çalışmakta, genelde ilin ekonomisene yön verecek üretim ve pazarlama büyüklüğüne ulaşamamaktadır" diye konuştu.
"KOBİ KREDİSİNDEN 9 FİRMA YARALANDI" Türkiye Halk Bankası tarafından kullandırılmakta olan KOBİ kredilerinden Hakkari'de sadece 9 firmanın yararlandığını ve kullandırılan kredi miktarının ise sadece 150 milyar lira olduğunu belirten Oğuzkurt, şunları söyledi:
"2 komşu ülkeye sınırı bulunan ilimizde sınır ticaretine işlerlik kazandıracak yasal uygulamalarının yürürlüğe girmesi, ilin ticaret hayatını canlı tutacak ve ülkemize döviz girdisi sağlayacaktır. Sınır ticareti mevcut hükümet zamanında tamamen durdurulmuş olup, özelikle Yüksekova ilçemizin Esendere Sınır Kapısı durma noktasına gelmiştir. Bu sınır kapısında 1999 yılında 2 trilyonun devletin bir gümrük kazancı söz konusu olmuştur. Vatandaşın sınır kapılarındaki sıkıntısının had safhada olduğunu, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası olarak başta Cumhurbaşkanı, Başbakan ve diğer ilgili bakanlara yazmış olduğumuz yazılar ile dile getirdik. Fakat bugüne kadar olumlu bir sonuç alamadık. İlimizin ekonomik ve sosyal yönden gelişmesinin sağlanabilmesi için köylere geri dönüşün sağlanarak hayvancılığın teşvik edilmesi, köylere küçükbaş hayvan verilmesi ve hayvancılığın teşvik edilmesi, sınır ticareti önündeki bütün engellerin kaldırılarak, vatandaşların ticaret ithalat ve ihracat yapmalarının sağlanması gerekmektedir. Bu yapılmadığı taktirde yöredeki insanlarımız perişan durumda oldukları gibi daha da perişan hale düşeceklerdir."