Hakkari'de seralar ahır oldu

HAKKARİ (İHA) - Hakkari'de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) kaynaklarıyla kurulan seraların borçlarını geri ödeyemeyen çiftçiler, seraları ahır olarak kullanmaya başladı.

Hakkari Tarım İl Müdürlüğü, çiftçileri yeniden üretici hale getirmek için huzurun sağlandığı köylerde deneme amaçlı seracılık projesi başlattı. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın katkılarıyla ilk sera 1997 yılında Üzümcü köyünde kuruldu. Seradan bol ürün alınması üzerine köylüler seracılık yapmaya karar verdi. Valilik, çiftçileri desteklemek amacıyla SYDV kaynaklarıyla yaklaşık 4 yıl önce 14 çiftçiye seracılık konusunda destek verdi. Ancak verilen desteğin geri ödemeli olduğunu sonradan öğrenen çiftçiler, SYDV borçlarını ödeyemedikleri için seraları ahır olarak kullanmaya başladı.

Reklam
Reklam

Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, 1997 yılında başlatmış oldukları seracılık projesi kapsamında teknik açıdan her türlü yardımı yaptıklarını, yağışlarla birlikte seraların zarar gördüğünü yaz aylarında ise bu seraların yeniden canlanabileceğini söyledi. SYDV yetkilileri ise 1 yıl geri ödemesiz, 3 yıl geri ödemeli olarak 521 çiftçiye arılı kovan, meyvecilik için fidan, hayvancılığın yeniden canlanması için süt ineği ile 14 çiftçiye sera kurduklarını, 5 ayrı proje kapsamında çiftçileri desteklediklerini belirtti. Yetkililer, "Bu projeden faydalanan çiftçilerin hesaplarını tutarak konuyu kendilerine izah ettik. Ancak aradan 4 yıl geçmesine rağmen çiftçiler borçlarını ödemedi. Bazı çiftçilerin 500 YTL, bazılarının 750 YTL ve daha fazla bize borcu var. 521 çiftçiden sadece 97'si borcunu ödedi. Geriye kalan 424 çiftçi ise borçlarını ödeyemedikleri için borçlarına faiz oranı eklendi. Çitçiler, borçlarını ödemedikleri taktirde icralık olacaklardır" dedi.

Üzümcü köyü halkından Ahmet ve İsmail Çiftçi isimli vatandaşlar, kendilerine kurulan seraların, bazı köylülere verilen hayvan, arılı kovan ve fidanların ücretsiz
olduğunu zannetiklerini belirterek, "Yetkililer, yoğun göçlerle birlikte yörede hayvancılığın gelişmesi için bizleri destekleyeceğini söylediler. Bunun üzerine herkes çiftçilikle uğraşmaya başladı. Valiliğin geçim kaynağı için verdiği her türlü yardıma çiftçiler akın etti. Sonradan bu hizmetlerin paralı olduğunu öğrendik. Bu nedenle borcumuzu ödeyemeyip mağdur olduk" şeklinde konuştular.

Reklam
Reklam