Hakkari'deki depremin ardından

HAKKARİ (İHA) - Hakkari'de 6 Haziran'da meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki depremde Kaymaklı Köyü'nde 3 evin hasar gördüğü, 2 ahırın ise yıkıldığı belirtildi.

25 Ocak'ta meydana gelen ve 2 kişinin öldüğü, 3 kişinin yaralandığı depremde Kaymaklı Köyü'nde 45 ev ile 23 ahır hasar görmüştü. 3 gün önce sabah saatlerinde meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki deprem ise, aynı köyde 3 evin duvarlarının ve 2 ahırın yıkılmasına neden oldu. Köylülerin, yıkılan ahırdaki küçükbaş hayvanlarını son anda kurtardıkları bildirildi.

Reklam
Reklam

Kaymaklı Köyü Muhtarı Rıza Alpsar, daha önce meydana gelen depremde Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü ekiplerince yapılan incelemeler sonucunda köy ve mezralarında 45 ev ile 23 ahıra ağır hasarlı raporu verildiğini belirterek, aslında tüm evlerin ağır hasarlı ve kullanılmaz durumda olduğunu ileri sürdü. Halkın panik içinde olduğu için gece-gündüz dışarıda yaşadığını dile getiren Muhtar Alpsar, köydeki bütün evlerin hasarlı ve yıkık durumda olması nedeniyle ailelerin evlerine giremediğini söyledi. Alpsar, "45 eve ağır hasar verilmiş. Oysa net olarak bir tespit yapılırsa bütün evlerin ağır hasarlı ve oturulamaz durumda olduğu ortaya çıkacaktır. Kaymaklı Köyümüz ile Sütlüce ve Kuşlu mezralarımıza dağıtılmak üzere bize toplam 45 çadır verildi. Ancak köyümüz 125 haneyi aşıyor. Köylüler genellikle her ne kadar burada ikamet etmiyorsalar da şu anda en azından 70 ila 80 çadıra ihtiyacımız bulunmaktadır. Çadır olmadığı için halkımızın büyük çoğunlu dışarıda kalıyor. Köylülerimizin bir bölümü şehre göç etti. Özellikle depremde yerle bir olan 36 hanelik Sütlüce mezrasına sadece 6 çadır verildi. Bu da yeterli değil. Devletten köyümüze gereken yardımın yapılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Eşref Uyan isimli köy sakini ise, depremde ahırının yıkıldığını, içindeki 30 küçükbaş hayvanını telef olmaktan son anda kurtardığını söyledi. 25 Ocak tarihinde meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremde Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'nden gelen teknik elemanların yıkılan evine 'ağır hasarlı' raporu verdiğini anlatan Uyan, son depremde evinin kalan bölümünün de tamamen yıkıldığını ifade etti.

Köylülerden Hamdi Kansu da, bir duvarı yıkılan evlerinin çökme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu belirterek, evlerine giremediklerini ve korkudan geceyi dışarıda geçirdiklerini söyledi. Çadırları olmadığını vurgulayan Kansu, yetkililerin kendilerine yardım etmesini istedi. Kamil Erdem isimli köylü ise, 25 Ocak tarihinde meydana gelen depremde evinin tamamen yıkıldığını, 3 çocuğuyla göçük altında kaldığını söyledi. Depremde 13 yaşındaki kızı Mizgin'in öldüğünü de belirten Erdem, Mahkum ve Mehmet isimli çocuklarıyla birlikte ise göçük altında köylüler tarafından yaralı olarak kurtarıldıklarını anlattı. Kızının ölümünü ve geçirdiği o acı anı hala unutamadığını dile getiren Erdem, bu nedenle evini enkazını hala kaldırmadığını kaydetti.

Reklam
Reklam