Devlet haksız yere cezaevinde kalan çobana tazminat ödeyecek. Haksız yere tutuklu kalanlar 10 içinde devlet aleyhine dava açabilecek.
Şemdinli'nin Alan Köyünde çobanlık yapan Şemsettin Ö., 11 Temmuz 1997'de terör örgütü PKK'ya katılmak ve üyesi olmak suçlamasıyla gözaltına alındı. 17 Eylül 1998 tarihine kadar 433 gün boyunca tutuklu kalan çoban Şemsettin Ö., yapılan yargılama sonucunda delil yetersizliğinden 25 Ocak 2000 tarihinde beraat etti.
13 Aralık 2006 tarihinde mahkemenin kesinleşen beraat kararının kendisine ulaştığını belirten Şemsettin Ö., kararı almasının ardından cezaevinde kaldığı süre için tazminat talebiyle dava açtı. Davaya bakan Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi, dava açma süresinin, kararın sanığa tebliğ tarihinden itibaren başlayacağına işaret ederek, çobana, maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
-ÇEKTİĞİ ELEM VE ÜZÜNTÜ ÇOBANI MANEVİ ÇÖKÜNTÜ İÇERİSİNDE BIRAKTI-
Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi, 2007'de çobanlık yaparak geçimini sağlayan Şemsettin Ö.'nün, haksız tutukluluk nedeniyle uğradığı zararın hesaplanması için dosyayı bilirkişiye gönderdi. Yapılan inceleme sonunda çobana sanayi ve hizmet sektöründe asgari ücretle çalışan bir işçi ile aynı net geliri elde edebileceği düşünülen raporda, hesaplama sonucunda 451 lira maddi tazminat ödenmesi bilgisi yer aldı. Raporu değerlendiren mahkeme ise çobanın, terör örgütüne katılmak ve üyesi olmak suçundan yargılanması, bu nedenle ağır hapis cezası tehdidi altında 433 gün tutuklu kalması dolayısıyla çektiği elem ve üzüntünün davacıyı manevi çöküntü içerisine bırakıp bu şekilde zarara uğramasına sebebiyet verdiği sonucuna vardı. Mahkeme, Şemsettin Ö.'nün, sosyal ve ekonomik durumu, üzerine atılı suçun niteliği ve tutuklu kaldığı süreyi gözeterek 10 bin 100 lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
-10 YIL İÇİNDE DAVA AÇILABİLİR-
Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına Maliye Bakanlığı'ndan itiraz geldi. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise tazminat istemine ilişkin davanın, beraat kararının verildiği tarihten uzunca bir süre geçtikten sonra açıldığına dikkat çekerek, davacının uzun süre içinde hükmün kesinleştiğini bilmediğinden söz etmesinin, yaşamın olağan akışına uygun olmadığına, davanın yasal süresi içinde açıldığının kabul edilemeyeceğine işaret ederek yerel mahkemenin kararını bozdu. Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi ise beraat kararının kesinleşme tarihinden itibaren 10 yıllık en üst sınır dava açma süresi olarak uygulanması yönünde Yargıtay kararları uygulama birliği bulunduğunu gerekçe göstererek, tazminat kararında direndi. Direnme kararı üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Kurul, Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'nin direnme kararını uygun bularak, haksız yere tutuklu kalanların, beraat kararının kesinleşme tarihinden itibaren 10 yıl içinde dava açabileceğine karar verdi. Kurul ayrıca, 1998 yılında Van Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından haksız yere tutuklanan Cami T. ile 1997 yılında Diyarbakır 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce haksız yere tutuklanan Feysel Z.'ye, süresi içinde dava açıldığı için maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmeden yerel mahkeme kararlarını da yerinde buldu.
(ANKA)