Tüm dünyanın ağzından çıkacak iki kelimeye baktığı, 20. ve 21. yüzyılın en önemli bilim adamlarından biri; Stephen Hawking...
Büyük patlama, karadelikler ve dünya dışı zeka ile ilgili çalışmaları ile ünlenmiş, Cambridge Üniversitesi'nde Isaac Newton'dan beri Lucasian Matematik Profesörü ünvanını alabilmiş tek isim.
Bill Gates ile birlikte Microsoft'u kuran isim; Paul Allen.
Şu anda dünyanın en zengin 53. insanı, Washington State Üniversitesi'nden onur madalyasını kapmış; Amerikan SAT Sınavı'ndan 1600 puan (yani tam puan kardeşim; yüzde yüz, Bill Gates'ten de yüksek) alabilmeyi başarmış bir isim.
1637 yılında ortaya atılan Fermat'ın Son Teoremi'ni çalışma arkadaşı Richard Taylor ile birlikte tam 357 yıl sonra çözebilmiş; Princeton Üniversitesi'nde ve Oxford Üniversitesi'nde matematik profesörü: Sir Andrew John Wiles.
Sadece şunu söylemek yeterli olacaktır. 1991'de, henüz 15 yaşındayken satrançta Büyük Usta seviyesine erişti. Dünyada şu ana kadar bu seviyeye en genç yaşta erişen isim; Judit Polgar.
Hadi şu bilgi de bizden olsun; 2002'de Garry Kasparov'u yendi bu zeki Macar hanımefendi.
İki kere Oscar'a aday oldu, bir kere de Altın Küre Ödülü'nü kazandı.
Ammavelakin, James Woods oyunculuk kariyerinden önce bir MIT (Massachusetts Institute of Technology) öğrencisiydi...
Kendisine Afrika'dan çıkan en zeki insan gözüyle bakılıyor.
190 IQ'ya bakılırsa, o gözle bakılması oldukça normal tabii...
Philip Emeagwali bir mühendis, bir matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve jeolojist. 1954 yılında Nijerya'da doğdu, sonra Oregon State Üniversitesi senin, Michigan Üniversitesi benim gezdi...
Yedinci sıraya geldiğimizde gerçekten aşırı ilginç bir karakterle karşı karşıya buluyoruz kendimizi.
Gençliğinde garsonluktan çıplak modelliğe kadar birçok işte çalışmış, en nihayetinde televizyon sektöründe metin yazarı olarak bulmuş kendini Richard Rosner.
3 dakikada 60 Milyar hamleyi gözden geçirebilen bir bilgisayarı satrançta yenebilen, 1985-2000 yılları arasında dünyanın en büyük satranç oyuncusu olarak kalmayı başarabilmiş, bir büyük efsane: Garry Kasparov.
Lisedeyken işi gücü bırakıp kendini matematik, fizik, felsefe, Latince ve Rumca'da geliştirmeye başladı. Üniversite sınavlarında (SAT) tam puan yaptı; önce Reed College'e gitti. Hemen ardından Montana State Üniversitesi'ne geçiş yaptı.
Maddi yetersizlik yüzünden okulu bırakmak zorunda kaldı. Ama kendini geliştirmeye devam etti.
Sonuç?
6 aylıkken konuşmaya başladı.
3 yaşındayken Japonca, Korece, Almanca ve İngilizce metinleri okuyabiliyordu.
Henüz 4 yaşındayken, Korece'nin yanı sıra İngilizce ve Almanca'dan da 2000 kelimeyi ezbere biliyordu.
7 yaşına bastığında ise artık Guinness Rekorlar Kitabı'ndaydı: Dünyanın En Zeki Çocuğu, 210 IQ.
3 yaşındayken annenizle manava gittiğinizde eğlenmek için ne yapardınız? Can sıkıntısından portakalları filan yere atardınız muhtemelen.
Bu genç, 3 yaşındayken annesiyle manava gittiğinde alınan sebzenin meyvenin kilosunu, boyutlarını ve birim fiyatlarını kullanarak toplam kaç para harcanacağını hesaplıyordu can sıkıntısından. 3 yaşındayken daha.
12 yaşındayken üniversite seviyesinde Fizik dersleri almaya başladı.
13 yaşındayken Uluslararası Fizik Olimpiyatları'nda altın madalyayı kaptı.
14 yaşında üniversiteyi bitirdi.
16 yaşında NASA'da çalışmaya başladı.
ABD'li köşe yazarı Marilyn Vos Savant.
Fizikçi ve Filozof Ernst Mach'ın soyundan gelmekte. (Bu noktada 'benim de büyük dedem Newton filan olsaydı ben de coşturmuştum' demenizi bekliyoruz...)
Salem Ödülü (2000), Bocher Memorial Ödülü (2002), Clay Araştırma Ödülü (2003), Avustralya Matematik Cemiyeti Madalyası (2005), Ostrowski Ödülü (2005), Levi L.Conant Ödülü (2005), ISAAC Ödülü (2005), Fields Madalyası (2006), SASTRA Ramanujan Ödülü (2006), Royal Society Kabulü (2007), Alan T. Waterman Ödülü (2008), Onsager Madalyası (2008), Kral Faysal Uluslararası Ödülü (2010), Nemmers Matematik Ödülü (2010), Polya Ödülü (2010), Crafoord Ödülü (2012), Breakthrough Matematik Ödülü (2014), Royal Madalya (2014).
California Üniversitesi'nde matematik profesörü.
Henüz 40 yaşında.
230 IQ ile dünyanın yaşayan en zeki insanı.