Haldun Dormen Kadınlar Gününde Gaziantepli Kadınlarla Söyleşi Yaptı

Ünlü Tiyatro Sanatçısı Haldun Dormen, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Gaziantepli kadınlarla düzenlenen söyleşiye katıldı.Şehitkamil...

Ünlü Tiyatro Sanatçısı Haldun Dormen, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Gaziantepli kadınlarla düzenlenen söyleşiye katıldı.

Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen programda ünlü tiyatra sanatçısı Haldun Dormen ve beraberindekilr Seylan Göksel kişisel Goblen Tablolar Sergisi’ni açtı. Açılışın ardından tiyatro sanatçısı Dormen ve beraberindekiler sergideki tabloları inceledi. Tiyatro sanatçısı Dormen daha sonra ‘Cumhuriyetimizin Önce Kadınları’ konulu söyleşiye katıldı. Toplantının açış konuşmasını yapan Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Sema Tatar amaçlarının kadının insan hakları mücadelesini sürdürmek ve kazanılan hakların gelişmesini sağlamak, kadın sorunlarına dikkat çekmek amacıyla toplandıklarını belirterek, “Bundan tam 156 yıl önce 8 Mart günü, Amerika’nın New York eyaletinde, bir tekstil fabrikasında çalışan kadınların, eşit işe eşit ücret, günde 8 saat çalışma ve doğum izni talepleriyle başlayan, 129 kadının hayatlarını kaybetmeleri ile sonuçlanan mücadeleleri ne mutlu ki tarihin karanlıklarına gömülmedi"dedi.

Reklam
Reklam

Cumhuriyetin ilk ve önder üniversite mezunu kadınları tarafından 1949 yılında kurulmuş olan derneğin üyeleri olarak, bu 8 Mart’ta da, demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan kadın -erkek eşitliğinin, aileden başlayarak toplumsal yaşamın her alanında, yani, eğitimde, çalışma yaşamında, siyasette, çağdaş standartlarda yasal temele dayandırılmasını ve uygulaya geçilmesini istediklerini söyleyen Tatar, "Ailede, iş yerinde, sokakta kadına yönelik ekonomik, fiziksel, sözel, cinsel ve psikolojik şiddete son verilmesini istiyoruz. Çocuk gelinler sorununun çözüme kavuşturulması, temel eğitimin kesintisiz uygulanması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaşama geçirilmesi için kararlı bir devlet politikası uygulanmasını istiyoruz. Bu konuda yakın zamanda çıkarılan kanunları taktirle karşılıyor, bir an önce uygulamada ki aksaklıkların düzeltilmesini, bundan da önemlisi, caydırıcı tedbirlerin alınmasını önemle istiyoruz. Yerel yönetimlerde ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde daha fazla sayıda kadın yönetici ve milletvekili görebilmek istiyoruz. Ne demişti Mustafa Kemal Atatürk? Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur” dedi.

Reklam
Reklam

Yapılan açılış konuşmalarının ardından ünlü tiyatro sanatçısı Dormen, ‘Cumhuriyetimizin Önce Kadınları’ konulu söyleşisinde Cumhuriyet tarihinde öncü olan kadınların hayatlarını ve yaşadıklarını video eşliğinde anlattı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: