Türkiye Aile Planlaması Derneği’nin modern doğum kontrol yöntemlerini yaygınlaştırmak amacıyla Hale Caneroğlu ile sürdürdüğü kampanya üniversitelere taşınıyor. 25 Nisan’da Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlayan tur 05 Mayıs’ta Samsun 19 Mayıs Üniversitesi ile devam edecek. Önümüzdeki aylarda da İstanbul ve Anadolu’da farklı üniversitelerde söyleşi ve konserler düzenlenecek. Hale Caneroğlu ve Türkiye Aile Planlaması derneğinin ilk durağı olan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Prof. Dr. Faik Mümtaz Koyuncu, Prof. Dr. Semra Oruç Koltan ve Hale Caneroğlu’nun katıldığı söyleşiden sonra Hale Caneroğlu muhteşem bir konser verdi.
Erkekler de korunma yöntemlerini bilmeli
“Cinsellik tek başına yaşanmaz, her çağdaş erkek de doğum kontrolünün bilincinde olmalı!”
Söyleşi boyunca öğrenciler uzmanlardan merak ettikleri tüm soruların cevaplarını aldı. Caneroğlu, “Hayatımızı mutlu ve sağlıklı bir şekilde devam ettirmek için, utanmayı, sıkılmayı bir kenara bırakmalı ve modern korunma yöntemleri ile ilgili bilinçlenmeliyiz.” dedi. Jinekologa gitmek için cinsel ilişki yaşamayı beklemenin yanlış olduğunu hatırlatan Caneroğlu, “14 yaşından sonra her genç kız jinekologa rutin kontrole gitmelidir” diyerek gençlere tavsiyelerde bulundu.
Geri çekilme korunma yöntemi değil
Doğum kontrol yöntemi olarak bilinen geri çekilme yönteminin asla bir korunma yöntemi olarak kabul edilmemesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Faik Mümtaz Koyuncu ise, bu yöntemi kullanan 4 ilişkiden 1’inde hamile kalma olasılığının çok yüksek olduğunu vurgulayarak gençleri uyardı.
Modern koruma yöntemleriyle ilgili ön yargılar kırılmalı
Türkiye Aile Planlaması Derneği kadınları korunma yöntemleri hakkında uyarıyor: Modern korunma yöntemleri ile ilgili önyargılar kırılmalı… Türkiye Aile Planlaması Derneği “Doğum kontrol hapları düzenli kullanıldığında %99.8 oranında bir koruma sağlıyor. 1000’de 2’lik risk, genelde hap saatinin gecikmesi veya unutulması gibi kullanım hatalarından kaynaklanıyor. Spiral, rahim içi araçlar ve rahim içi sistemlerde ise, 5 ile 10 yıl boyunca yüzde 99.7 oranında koruma gerçekleşiyor. Ancak toplumda modern yöntemler ile ilgili maalesef önyargılar ve korkular var. Tekrar gebe kalamama korkusu ya da yan etkiler dolayısıyla bu yöntemlere ön yargı ile yaklaşılıyor. Örneğin haplar % 90 oranında bilinmesine rağmen, kullanım oranı sadece % 8. Bu oran az gelişmiş ülkelerden bile daha düşük. Örneğin İran’da doğum kontrol hapı kullanımı %21, Mısır’da %10, Cezayir’de ise %44. TAPD olarak yaptığımız çalışmalarla mümkün olduğu kadar çok kadına ulaşmayı, modern korunma yöntemleri hakkındaki bu yanlış önyargılar konusunda onları bilinçlendirmeyi ve etkili yöntemlerin kullanımını artırmayı amaçlıyoruz. Çiftlere ihtiyaç duyduklarında, hiç bir korku duymadan, her aşamayı birlikte yaşayabildikleri, kesintisiz bir cinsel yaşam için doktorlarına danışarak kendileri için en uygun doğum kontrol yöntemini belirlemelerini öneriyoruz” sözleriyle gençleri modern korunma yöntemleri konusunda bilgilendirdi.