Halı Sektörü İhracatta Rekora Koşuyor

Halı İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu toplantısında sektörel sorunlar görüşülürken, 2023 ihracat hedefi için belirlenen 5...

Halı İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu toplantısında sektörel sorunlar görüşülürken, 2023 ihracat hedefi için belirlenen 5 milyar dolarlık ihracata yönelik stratejik planlar yapıldı.

Halı İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanı Salahaddin Kaplan başkanlığında GAİB’de gerçekleştirilen toplantıya Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği ve İstanbul Halı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyelerinden Ahmet Kaplan, Mehmet Bostan, Şıh Mehmet Öztürk, İbrahim Yılmaz, Zeki Yücel, Nihat Yıldız, Hasan Altıntaş, Ahmet Akif Öztoprak, Hazım Evrengil ve GAİB Genel Sekreteri Salim Kocaer katıldı. Türkiye İhracat Stratejisi doğrultusunda 2023 yılında 5 milyar dolar ihracat yapmayı hedefleyen halı sektörünün mevcut durumu ve önümüzdeki yıllarda ihracat hedeflerine ulaşılması için yapılması gerekenler hakkında değerlendirmenin yapıldığı toplantıda, halı sektöründeki firmaların işletme ile ilgili yaşadığı sorunlar değerlendirildi. GAİB ve İŞKUR tarafından halı sektörünün teknik personel ihtiyacını karşılamak üzere tasarımcı yetiştirmek için düzenlenen Halı Desen Tasarım Kursu hakkında bilgilerinde verildiği çalışmalarda 2010/8 sayılı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi hakkında tebliğ kapsamında halı ihracatçıları için yapılan projeyle ilgili bilgi verildi.

Reklam
Reklam

Halı İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanı Salahaddin Kaplan, sektörde uluslar arası piyasalarda güçlü bir rekabet yapısına kavuştuklarını belirterek, Yeni Teşvik Yasasıyla da halı sektörünün elinin güçlendirildiğini belirtti. Kaplan açıklamasında,“Son dönemlerde Gaziantep’te hızla markalaşma çalışmaları sürmekte, uluslar arası piyasalarda markalarımız yarışmaktadır. Yeni ürünlerin hazırlanması, tasarlanması ve uluslar arası piyasalarda pazarlanmasıyla ilgili AR-GE çalışmaları firmalarımız tarafından olmazsa olmaz olarak görülmekte, bu uygulamalar ortaya daha kaliteli ürünlerin çıkmasına neden olmaktadır. Hükümetimizin 2023 yılıyla ilgili koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefi içerisinde halı sektörü olarak biz 5 milyar dolarlık bir hedef belirledik. Bu hedefe ulaşılabilmesi için gerek Ekonomi Bakanlığımızın sağladığı kolaylıklardan, gerekse Yeni Teşvik Yasasından bütün üyelerimizin yararlanması için çalışıyoruz. Halı ihracatımızda geçen yıla oranla Ocak Haziran aylarını kapsayan dönemde önemli bir gelişme olmuş, 2011 verilerine göre 494.932 milyon dolar olan ihracat rakamımız 2012 yılında yüzde 43’lük bir değer artışıyla 707.568 milyon dolara ulaşmıştır. Bu rakam aynı zamanda diğer ihracatçı birlikleri arasında bizi şampiyonluk koltuğuna taşımaktadır. Yani GAİB bünyesindeki Halı İhracatçı Birlikleri İTKİB, AKİB, EİB, UİB, DENİB, DAİB, İMMİB, OAİB, İİB, DKİB, AİB ve KİB arasında Ocak Haziran dönemi verileri göz önüne alındığında birinci sıradadır. Düzenlediğimiz toplantıda sektörümüzün önünün daha iyi açılması, küçük ve orta ölçekli üreticilerimizin yaşadığı sorunların çözülmesi, markalaşma sürecinin hızlandırılması ve dış rekabet gücümüzün arttırılması için alınması gereken önlemler hakkında görüş alış verişinde bulunulmuş, KOSGEP ve UR-GE projeleriyle sektöre daha büyük destekler sağlanması için yürütülen çalışmalarla ilgili bilgilendirme yapılmış, Yeni Teşvik Yasasıyla ilgili yapılacak işlemler hakkında görüş alış verişinde bulunulmuştur” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: