Halı Sektörünün 2012 Yılı İhracatı Değerlendirildi

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri Başkanı Salahaddin Kaplan başkanlığında GAİB hizmet binasında düzenlenen ve halı...

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri Başkanı Salahaddin Kaplan başkanlığında GAİB hizmet binasında düzenlenen ve halı sektörünün sorunlarının masaya yatırılarak 2013 yılıyla ilgili hedeflerin belirlendiği sektörel değerlendirme toplantısında, Domotex 2013-Dünya Halı ve Yer Döşemeleri Fuarı'yla ilgili genel değerlendirmeler de yapıldı.

GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen toplantıya; Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri Başkanı Salahaddin Kaplan, Başkan yardımcıları Ahmet Kaplan, yönetim kurulu üyeleri, GAİB Genel Sekreteri Salim Kocaer, GAİB Genel Sekreter yardımcıları Aydın Kutlu ve Mikail İrtegün'ün yanı sıra çok sayıda firma temsilcisi katıldı. Domotex 2013 - Dünya Halı ve Yer Döşemeleri Fuarı'yla ilgili basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Salahaddin Kaplan, "Her geçen yıl daha çok firmayla Domotex 2013 - Dünya Halı ve Yer Döşemeleri Fuarı'na katılıyoruz. Bu tür fuarlar hem sektörümüzün gelişmesinde olumlu etkiler oluşturuyor, hem de ülkemizi ve ürünlerimizi en iyi şekilde tanıtabilmemiz için bizlere önemli fırsatlar sağlıyor. Bu yıl Gaziantep’ten 55, Türkiye genelinden ise toplam 160 firma fuara katıldı. Bölgemizden fuara katılan firmalarımızın stantları gurur verici boyutlarda ve modern çizgileriyle dikkat çekiciydi. Fuar süresince bütün stantlarımızda yoğun ziyaretçi trafiği yaşandı. Bütün firmalarımızın önemli bağlantılar yaptığını düşünüyoruz. Her geçen gün dünya liderliğine emin adımlarla yürüyoruz. Sektörümüzün büyümesi ve gelişmesinde büyük önem taşıyan bu tür fuarları sürekli yakından takip ediyoruz. Hem ürettiğimiz ürünleri hak ettiği fiyatlarla uluslararası pazarlarda satma imkanı buluyoruz, hem de mesleki alandaki bütün yenilikleri yakından takip etme şansı yakalıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Geçmiş yıllarda Almanya’da düzenlenen Domotex - Dünya Halı ve Yer Döşemeleri Fuarı'nda Türk sanayici ve iş adamlarının fuara girişleri ve ziyaretleri sırasında yaşanan olumsuzlukların da bu yıl yapılan görüşmelerin ardından çözüldüğüne dikkat çeken Kaplan, “Geçtiğimiz yıllarda gerek fuar girişlerinde iş adamı ve sanayicilerimize çıkarılan zorluklar ve gösterilen olumsuz davranışlar, gerekse fuar içerisindeki olumsuz ve yetersiz sosyal tesisler ve yemek sorunları yaptığımız temasların ardından asgari düzeye çekildi. Hatta geçen yıl yaşanan birçok olumsuzluğun ardından girişimlerimiz sonucu fuar genel müdürlüğü Gaziantep'e gönderdikleri bir heyetle bizlerden özür diledi. Almanya nedense yabancılara ve özellikle Türklere yönelik katı davranışlarından kolay kolay vazgeçmiyor. Bu yıl halıcılarımız dikkate değer olumsuz bir olayla karşı karşıya kalmadı” diye konuştu.

GAİB hizmet binasında, Salahaddin Kaplan başkanlığında düzenlenen sektörel değerlendirme toplantısında, 2012 yılıyla ilgili yapılan faaliyetler hakkında çeşitli bilgiler verildi. Başkan Kaplan, sektörel gelişmeler ve ihracat rakamlarıyla ilgili üyelere bilgi verirken, firma temsilcileriyle uluslararası fuarlarla ilgili görüş alışverişinde de bulundu. Toplantıda ayrıca UR-GE projelerinin sektörel gelişime katkıları da anlatılırken, uluslararası rekabet için bu projelerde mutlaka aktif olarak görev alınması gerektiği yönünde ortak kararlar alındı. Sektörle ilgili hazırlanan UR-GE projeleri hakkında uzmanların verdiği bilgilerin ardından halı sektöründe insan kaynakları sorunlarıyla ilgili görüş alışverişinde de bulunuldu.

Reklam
Reklam

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri Başkanı Salahaddin Kaplan, 2012 yılında önemli başarılara imza atıldığını hatırlatarak şunları kaydetti:

"İhracattaki sektörel payımızı arttırdık. 123 ülkeye bugün birliklerimiz üyeleri firmalar halı ihracatı gerçekleştiriyor. 2013 yılında ihracat gerçekleştirilen ülke sayısını arttırma yönünde çalışmalar yapacağız. UR-GE projeleri bunun için sektörümüzün önünü açma yönünde halıcılarımız açısından büyük önem taşıyor. Sektörümüzün en önemli sorunlarından birisi kalifiye ara eleman sıkıntısı. Ancak bunu aşmak için de önemli çalışmalar yürütmekteyiz. Üniversitelerimizde önümüzdeki dönemlerde sektörümüzle ilgili açılan yeni bölümlerden nitelikli ara elemanlar mezun olarak iş dünyasına girecektir. Mevcut elemanların da eğitimi ve yeni teknolojileri kullanabilmeleri için gerekli eğitim programlarını uygulamaktayız. Halı desenlerinin güncellenmesi yönünde de geleneksel hale getirdiğimiz halı desen yarışmalarımız bu yıl da sürecektir. Birlik olarak üyelerimizin modern ve çağdaş hizmet binamızda hizmet almasını sağlarken GAİB’in sahip olduğu üst düzey teknolojiyle hedef ülkelere ulaşmaları da kolaylaştırılmıştır. Türkiye’nin 2023 ihracat hedefine ulaşılmasında birliklerimizin ve üyelerimizin önemli katkıları olacaktır."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: