Halk Otobüslerinde Yeni Dönem

Isparta’da toplu taşıma hizmeti veren özel halk otobüsleri ile ilgili şikayetlerin artması üzerine Belediye Başkanı...

Isparta’da toplu taşıma hizmeti veren özel halk otobüsleri ile ilgili şikayetlerin artması üzerine Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, halk otobüslerinin çalışma şekilleri, şartları, tarife tespitleri, denetim ve sorumluluk ile taşımacılığa çekilme, katılma ve belirtilen hatlarda dönerli olarak çalışmalarını düzenleyen yönetmelik hazırlattı. Yönetmelik Belediye Meclisi’nde kabul edildi.

Kendisinin ilk görev yaptığı 1999-2004 yılları arasında bir toplu taşıma yönetmeliğine sahip olduklarını kaydeden Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “Geçen dönemki Belediye Meclisi’nde o mevzuattaki maddeler tek tek değiştirilmiş. Oysa bizim en baştaki yönetmeliğimizi Kayseri bizden örnek almış. Kayseri’de toplu taşımada en küçük bir olumsuz durum yok. Yeni yönetmeliği hazırlarken titizlikle çalıştık.Kayseri örneği ile o eski mevzuatı birleştirdik. Bu yönetmeliğe şoförlerimizin uyacağından eminim” dedi. Toplu taşımayla ilgili denetim yetkisini belediyeye bırakan Halk Otobüsleri Toplu Taşıma Uygulama Yönetmeliğine göre tüm araçlar, belediyenin belirleyeceği sınırlar içinde dönerli çalışacak, çalışma şeklini belediye belirleyecek, işleticiler ilgili hatlardaki çalışma sürelerine uyacak, durak haricinde indirme bindirme yapamayacak, yolcuların zorunlu nedenlerle bir başka araç taşınması durumda ek ücret alınamayacak, araçlar izin alınmak suretiyle bir yıl içinde en fazla 30 gün işletmeden çekilebilecek.

Reklam
Reklam

Yönetmeliğe göre, halk otobüsleri belediyenin belirlediği dini mimi bayram ve özel günlerde ücret talep etmeden istenilen sayıda aracı tahsis edecek, araçlara aylık araç servis kaydı verilecek, taşıma ücret tarifesine belediye yetkili organları karar verecek, indirimli paso kullananlarda ücret talep edilmeyecek, taşıma hizmeti esnasında bu kişilere zorluk çıkarılmayacak, beş yaşından küçük çocuklar ücretsiz taşınacak. Aracı sıfır olan modelin en fazla 15 yıl süreyle çalışacağı kaydedilen yönetmeliğe göre ayrıca, bu süre sonunda aracını 0-10 yaş grubu ile değiştirecek, araç yenilenmez ise toplu taşıma hizmetinden çekilecek. Otobüs şoförleri personelinin kılık kıyafetleri de belediye tarafından belirlenecek. İşin işleyişi ve vatandaşın huzuru açısından kurallara uygun davranmayarak kavga eden personel, araçtan indirilecek ve ceza uygulanacak. Suçlu olduğu kanaati hasıl olan şoföre 1-6 ay arasında araç kullanmama cezası uygulanacak. Şoförlerin yakalarında kimlik bilgilerinin yer aldığı kartlar olacak. Personele yılda en az iki kez hizmet içi eğitim verilecek. Tüm araçlar belediyenin belirlediği renk ve desenleri taşımak zorunda olacak. Araç içerisinde müzik yayın cihazları bulunmayacak.Kirli araçla sefere çıkan, sigara içen, kılık kıyafet talimatına uymayan, duraklarda gereksiz bekleyen, trafik güvenliğini tehlikeye atacak ve vatandaşa rahatsızlık verecek şekilde sözlü ve fiili hakarette bulunan, yolcuya hakaret eden, araca arka kapıdan yolcu alan şoförler hakkında 280 TL ile 7 bin TL arasında değişen para cezaları uygulanacak.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: