Halk Sağlığı İle Sağlık Müdürlüğü Yürüyüşe Hazırlanıyor

Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve merkez ilçe Sağlık Müdürlüklerinde çalışan personel,...

Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve merkez ilçe Sağlık Müdürlüklerinde çalışan personel, 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü kapsamında fiziksel aktivite ve hareketli yaşamın önemine dikkat çekmek amacıyla yürüyüş yapacak.

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, yaptığı açıklamada, günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin öneminin sağlık açısından yeterince anlaşılmamasından dolayı toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların artığını kaydetti. Toplumun büyük bir çoğunluğunun fiziksel aktiviteyi ‘spor’ kelimesi ile eşanlamlı olarak algıladığını belirten Kemik, “Oysa fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

Kemik, ‘Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım’ araştırma raporuna göre toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların oranının sadece yüzde 3,5 düzeyinde olduğunu ifade etti. Haftada 3-4 kez yapılan 30-60 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivitenin bile sağlık üzerinde olumlu etkileri olacağını vurgulayan Kemik, “Oluşturulan aktivite programlarında, kişinin fiziksel aktiviteyi yapma sıklığı, süresi ve yoğunluğu dikkate alınarak ilerleme basamakları belirlenmelidir. Böylece fiziksel aktivitenin sağlık üzerindeki olumlu etkileri arttırılmış ve kalıcı hale getirilmiş olur. Aktif yaşam tarzı bir alışkanlık haline getirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Düzenli fiziksel aktivite yapılmasının kalp ve beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinin yanı sıra bazı hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde de son derece önemli olduğunun altını çizen Kemik, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Yürüyüş için sıkı olmayan, rahat hareket etmenizi engellemeyecek giysiler seçilmelidir. Giysiler ortam ısısına uygun olarak seçilmelidir. Giysiler terlediğinizde terinizi emecek özellikte olmalıdır. Naylon ve sentetik giysiler önerilmediği gibi zararlı da olabilir. Aç karnına egzersiz yapılmamalıdır. Ağır bir öğün sonrası yürüyüş için iki saatin geçmesi uygundur. Şeker hastaları için özellikle insülin kullanıyorlarsa yürüyüş ve yemek programları hekimleri tarafından düzenlenmelidir. Suyun egzersiz sırasında vücut sıcaklığının ayarlanmasındaki rolü çok önemlidir. Yürüyüş programı kişisel olarak yapılmalıdır. Her yürüme seansına yavaş tempoda başlayınız, bunu yaklaşık 5 dakika sürdürünüz. Günlük yürüme süresinin 30 ila 60 dakika olması istenir. Yürüme sıklığı olarak haftada en az 3 gün önerilmektedir. İdeali haftada 5 gündür.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz