Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden Yaşlılara Zatürre Uyarısı

Uşak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakan Ayanoğlu, pnömokokal hastalıkların önlenmesi amacıyla 65 yaş üzeri...

Uşak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakan Ayanoğlu, pnömokokal hastalıkların önlenmesi amacıyla 65 yaş üzeri kişilerin zatürre aşısı olması gerektiğini söyledi.

65 yaş üzeri kişilere pömokok (zatürre) aşısının reçete edildikten sonra yapıldığını belirten Dr. Hakan Ayanoğlu, aşılamanın pnömokok hastalıklarına bağlı ölümleri azalttığı da söyledi. Pnömokok aşısının bugüne kadar gösterilmiş bir yan etkisi bulunmadığını da kaydeden Dr. Hakan Ayanğlu, “Pnömoni(Zatürre) Streptococcus pneumoniae adı verilen ve 90’ın üzerinde tipi olan bir bakteri tarafından meydana getirilen bir hastalıktır. Pnömokoklar yaşlılarda tehlikeli sonuçları olan ciddi hastalıklar oluşturmaktadır. İleri yaş, pnömokok enfeksiyonunun ciddi bir enfeksiyon olma riskini tek başına artıran bir faktördür. Dünyada ve ülkemizde pnömokokal hastalıkların önlenmesi amacıyla çalışmalarda 65 yaş üzeri bu aşıyla aşılanlarda, aşılanmayanlara kıyasla tüm nedenlere bağlı ölümlerde yüzde 57 azalma olduğunu göstermiştir. Dünyada yaşlılarda aşılama oranlarının arttırılması ile ilgili birçok öneri ve aşılama programı vardır. Ülkemizde yaşlılarda pnömokok aşılaması Sağlık Bakanlığı tarafından önerilmekte ve SGK tarafından geri ödeme kapsamında bulunmaktadır. Birçok dernek tarafından da öneriler kapsamında yer almaktadır” dedi.

Reklam
Reklam

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği’nin 2006 yılında yaptığı çalışmada erişkin aşılama oranlarının çok düşük olduğunu tespit ettiğini de belirten Ayanoğlu, “Pnömokok aşılamasının tekrar değerlendirilip erişkin bağışıklaması hususunda yapılabileceklerin tekrar gözden geçirilmesi amacıyla bir projeye ihtiyaç duyulmuştur. İlimizde bu projenin uygulandığı iller arasında yer almaktadır. Ülkemiz 2010 yılından itibaren aile hekimliği sistemine geçmiş bulunmaktadır. Aile Hekimliği sisteminde aile hekimleri kendilerine kayıtlı nüfusları takip edebilmektedir. Bu nedenle İlimizde aile hekimlerimiz tarafından 65 yaş üzeri kişilere pömokok (zatürre) aşısı reçete edildikten sonra yapılmaya başlandı” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: