Halk Sağlığı Müdürü: Bingöl'de Bebek Ölümlerinin Temel Sebebi Akraba Evliliği

-  BİNGÖL Halk Sağlığı Müdürü Vedat Söyiler, kentte yaşanan bebek ölümlerinin temel sebebinin akraba evliliğinden kaynaklandığını söyledi.  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)

- BİNGÖL Halk Sağlığı Müdürü Vedat Söyiler, kentte yaşanan bebek ölümlerinin temel sebebinin akraba evliliğinden kaynaklandığını söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafındandan açıklanan verilere göre, 2016 yılında bebek ölüm hızında yüzde 18.1 ile Bingöl en yüksek il olurken, bu verileri değerlendiren Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vedat Söyiler, kentte ölen bebeklerin yüzde 33'ünün akraba evliliği kaynaklı olduğunu söyledi. Söyiler, “2015 yılında iyi bir başarı yakalamıştık. Türkiye'de bebek ölüm hızı artarken, 16 il içerisinde Bingöl bebek ölüm hızını düşüren illerden biri olmuştu. 2016 yılında, TÜİK'in verileri de gösteriyor, bizim de istemediğimiz bebek ölümleri gerçekleşmiştir. Ölen bebeklerimizin annelerinin yaş ortalaması 28'dir. Annelerin yüzde 15'i gebelik açısından riskli yaş grubundadır. Yüzde 20'sinde iki doğum arasında beklenen süre risk grubundadır. En önemli husus, ölen bebeklerimizin ailelerinin yüzde 33'ünde akraba evliliği mevcuttur" diye konuştu.
2016 yılında ölen 99 bebekten 42'sinin akraba evliliği, 33'ünün de zamanından önce doğum kaynaklandığını aktaran Söyiler, "Annelerin yüzde 56'sı ilkokul ya da okur-yazar olmayan kadınlarımızdan oluşmaktadır. Babaların yüzde 30'u işsizdir. Geçen yıl maalesef 99 bebeğimiz hayatını kaybetti. 8'i ölü doğdu, bebek grubuna girmeyen bir gruptur. 3 tanesi bizim ilimize ait olmayan ölümdü. 2016 yılında immatürite yani zamanından önce doğan bebek sayısı 33, akraba evliliğinden yani metabolik ve kalıtsal nedenlerden dolayı 42 ölüm gerçekleşti. Ölümlerin yüzde 90'ı hastanede, yüzde 10'u da evde gerçekleşti. 2017 verilerimiz geçen yıla oranla daha iyi" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: