Halk Sağlığı Müdürü Kutluay “engelli Olmak İnsanın Kendi Elinde Değildir, Hiç Kimse Engelli Doğmak İstemez”

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Nihat Kutluay, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle yayımladığı...

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Nihat Kutluay, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle yayımladığı mesajda;

“Özürlülük; doğuştan ya da kaza veya uzun süren bir hastalık sonucunda oluşan bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerin kaybı olarak tanımlanmaktadır.

Ülkemizde tam olarak sayısı bilinmemekle birlikte yaklaşık 8.5 milyon (ülke nüfusunun yaklaşık % 13 ü) özürlü vatandaşımızın olduğu tahmin edilmektedir. Bu sayı dikkate alındığında özürlü insanların yaşadıkları sorunların sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunu olduğu görülmektedir.

Reklam
Reklam

Özürlü vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu nedenle özürlülere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine önem verilmelidir.

Otobüs, hastane, kaldırım, okullar, iş ortamları gibi hayat alanları engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olmalı, bu konuda her kurum ve kuruluş, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.

“Engelli olmak insanın kendi elinde değildir, hiç kimse engelli doğmak istemez”

Unutulmamalıdır ki her insan potansiyel bir engelli adayıdır. Engellilerin, engellere takılıp kalmadan yaşama sıkı sıkı sarılmaları, hayattan kopmamaları, yaşamlarını kolaylaştırmak ve gündelik yaşam içerisinde yaşamlarını devam ettirmelerini sağlamak için hepimize büyük görevler düşmektedir. Hekimlerin, gerek özürlülüğün önlenmesi ve gerekse özürlü kişilerin sağlık sorunlarına çözüm üretilmesi ve rehabilitasyon programlarının başarı ile gerçekleştirilmesi noktasında son derece önemli bir görev üstlendikleri yadsınamaz.

Reklam
Reklam

Hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının özürlülüğün önlenmesi konusunda başarılı olabilmeleri açısından; erken tanı amacı ile sağlık taramaları için gerekli koşulların sağlanması, eğitim programlarının geliştirilmesi, güvenilir, sağlıklı veriler elde edilebilmesi için kayıt sistemlerinin iyileştirilmesi, alt yapı hizmeti veren kuruluşlar ile koordinasyonun sağlanması, sağlıklı çevre bilincinin ve koşullarının oluşturulması, sürekli tıp eğitimi kapsamında özürlülükten korunma ve rehabilitasyon konularına yer verilmesi gerekmektedir” kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz