Halk Sağlığı Müdürü Tay’dan Bayram İçin Beslenme Reçetesi

Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay Ramazan Bayramı ve sonrası için beslenme reçetesini açıkladı.Obezite...

Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay Ramazan Bayramı ve sonrası için beslenme reçetesini açıkladı.

Obezite ve kilo problemlerinin temelinde düzensiz ve aşırı beslenme yattığına dikkat çeken Dr. Tay ölçüyü kaçırmayın uyarısında bulundu. Dr. Tay, oruç bitti diyerek mideye yüklenmenin hazımsızlık ve mide sorunlarına da yol açabileceğine işaret ederek “Aşırı yemek yemeyin, fazla tatlı tüketmeyin ve mutlaka fiziksel aktiviteye önem verin” dedi.

Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde yeterli ve dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu belirten Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Tay Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girdiklerini söyledi. Aşırı miktarda besin tüketme nedeniyle bayram sırasında ve sonrasında bazı sindirim sistemi problemlerinin ortaya çıkabildiğini kaydeden Dr. Tay, vatandaşların bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri uyarısında bulundu.

Reklam
Reklam

En doğru beslenmenin az ve sık öğün düzeninde ve vücudun ihtiyacı olan vitamin, protein ve mineralleri karşılayacak gıdaların yenmesiyle mümkün olabileceğini vurgulayan Dr. Tay, Ramazan Bayramı ve sonrası için beslenme önerilerini şöyle sıraladı: “Dört besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 2 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır. Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç gibi besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi önerilmektedir. Uygun bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır. Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 1.5- 2 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Ramazan boyunca önerilen sahur yemekleri ramazan sonrası gece yemek seklinde sürdürülmemeli, gece öğününde meyve, yoğurt gibi besinlerin tüketimi tercih edilmelidir. Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemekte, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına imkan sağlamaktadır. Bu nedenle, ‘yaşam stili aktiviteleri’ olarak adlandırılan yürüyüş, bahçe işi ile uğraşma, araba yıkama, bisiklete binme, merdiven kullanma gibi aktivitelerle aktif bir yaşama başlamaya karar verilerek düzenli aktivite yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.” Bayram alış verişinde dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Dr. Tay vatandaşlardan şeker ve şekerli ürünleri satın alırken Tarım Bakanlığı’ndan izinli olmasına, son kullanma tarihinin geçmemiş ve ambalajının bozulmamış olmasına dikkat etmelerini istedi. Sıcak yaz aylarında besinlerin bozulma riskine karşı dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmasını öneren Dr. Tay, besin zehirlenmesi olmaması için çabuk bozulan potansiyel riskli (et, yumurta, süt, balık vb.) besinlerin açıkta bekletilmemesi, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: