Halk Sağlığından Ramazan Ayında Beslenme Uyarısı

Karabük Halk Sağlığı Müdürlüğü Ramazan ayında oruç tutanların beslenme düzeninin değiştiği bu dönmede de yeterli...

Karabük Halk Sağlığı Müdürlüğü Ramazan ayında oruç tutanların beslenme düzeninin değiştiği bu dönmede de yeterli ve dengeli beslenmeli gerektiği ifade edildi.

Sağlık için zararlı olabilecek her türlü beslenme şekillerinden uzak durulması belirtilen açıklamada, “Özellikle şerbetli tatlı, hamur işlerinden, aşırı yağlı yemeklerden kaçınılmalıdır. Ancak genel olarak bireyler ramazan ayında bahsedilen bu yiyeceklerin tüketimini artırmakta; sebze ve meyve tüketimini azaltmaktadır. Ramazan ayı zayıflama süreci değildir. Bu nedenle iftar ve sahurda da aç kalınması sağlık için risktir. Sadece iftarda ve tek tip besin tüketimi de bireysel ihtiyacı karşılamada yetersizdir. Özellikle uzun süren açlık döneminde sıvı alımının azalması kabızlık sorununun artmasına neden olmaktadır. Bu durumu önlemek için iftar ve sahur arasında su içilmesine dikkat edilmelidir. Kabuklu yenebilecek sebze ve meyveler kabuğuyla tüketilmelidir. Posa içeriği yüksek olan yiyecekler (kurubaklagiller, tam tahıllı ürünler, sebze ve meyve) tercih edilmelidir. İftarda aşırı yemek yemekten kaçınılmalı; çorba ve salata gibi hafif yiyeceklerle başlangıç yapılmalı, 30-45 dk sonra ana yemek yenmelidir. Ancak geç saatlere denk geldiği için yağ miktarı az olan yemekler tercih edilmeli; fırın, ızgara, buğulama ve haşlama yöntemi seçilmeli, kızartmalardan uzak durulmalıdır. Yoğurt, ayran, cacık tüketimi sıvı ve mineral kaybını yerine koymada uygun tercihlerdir. Sütlü tatlılar besleyici değerinin yüksek olması ve soğuk tüketilmesi açısından ramazanda en iyi tatlı tercihlerindendir. Ayrıca komposto ve hoşaf tüketimi uygundur. Bu sayede hem sıvı hem de posa alımı artırılmış olur. Meyveli tatlılar da tüketilebilecek seçeneklerdendir. Pilav, makarna gibi karbonhidrat ağırlıklı beslenme şişkinliğe neden olarak diğer besinlerin alımını engelleyecek, ayrıca kilo alımını kolaylaştıracaktır” ifadesi yer aldı.

Reklam
Reklam

Özellikle sigara içen bireyler için, yemek yemeden sigarayla oruçlarını açmamaları gerektiği de belirtilen açıklamada şu sözlere yer verildi; “ Ramazanda da hazır gıdalardan uzak durulmalı, gazlı içeceklerden kaçınılmalıdır. Gazlı içecekler yerine ayran, maden suyu tercih edilmelidir. Sahura kalkmadan oruç tutulmamalıdır: Uzun süren açlık sonucunda vücudun direnci düşer ve verimlilik azalır. Sahura kalkmadan oruç tutulması bu olumsuz sürecin hızlanmasına neden olur. İftar ve sahur saatlerinde fiziksel aktivitenin en alt düzeye inmesi yanlış beslenmeyle birleşince metabolizma hızı azalmakta ve kilo alımı hızlanmaktadır. Diyabet, tansiyon, böbrek hastalığı gibi kronik rahatsızlığı bulunanlar, sindirim sistemi sorunu olanlar, gebe ve emziklilerin oruç tutması sakıncalıdır.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: