Halka arzlar para basıyor

**Bu yıl İMKB'de yapılan 9 halka arzdan hisse alan 40 bin yatırımcı anında para kazandı.

**

Her arzdan hisse alıp ilk gün satan yatırımcı ortalama yüzde 3.5, bir hafta bekleyip satan yatırımcı ortalama yüzde 9 kazandı

Borsa yatırımcısının kısa vadede yüksek getiri için 1990'lı yıllarda adeta hücum ettiği halka arzlarda benzer bir fırtına yeniden yaşanıyor. İMKB ve SPK'nın başlattığı halka arz seferberliğiyle birlikte borsaya yılbaşından bu yana 9 şirket girerken, hemen her yeni hisse senedinin kısa vadede sağladığı yüksek getiriler iştah kabartıyor. Altı ayda yapılan halka arzlarda 40 bin küçük yatırımcı hisse senedi alırken, İMKB'ye yeni giren şirketlerin hisseleri özellikle ilk işlem günü ve bir haftalık zaman dilimi içinde borsanın genel performansına aldırmadan prim yapıyor.

Reklam
Reklam

BİR HAFTALIK KAZANÇ %9
Bu yılın başından itibaren yapılan her halka arzdan hisse alıp borsadaki ilk işlem gününün sonunda satan yatırımcı yüzde 3.5 getiri sağladı. Yani yatırımcı riske girmeden parasına faiz ve dövize kıyasla yüksek getiri elde etti. Aynı yatırımcı halka arzdan aldığı hisseleri bir hafta tutup sattığında ise getirisi yüzde 9'a ulaştı. Yılbaşından bu yana bir yatırımcı faizden yüzde 4.5 düzeyinde kazanç sağlarken, dolardaki getiri oranı yüzde 5.2 düzeyinde gerçekleşti. İMKB'deki ortalama getiri de yüzde 5.3 oldu.

"1990'LARDAN DERS ALIN"
Uzmanlar halka arzlara gelen talebi ve İMKB'ye çıkan hisselerin performansının önümüzdeki dönem için olumlu bulmakla birlikte yine de yatırımcıları uyarıyor. Hem SPK hem de İMKB yönetiminin çabalarıyla halka arzlara ilginin arttığını kaydeden uzmanlar, 1990 yıllardaki deneyimlerin bir ders olması gerektiğini kaydediyor. 1990'lı yıllarda benzer şekilde kısa vadeli getiri peşinde koşan yatırımcılar halka arzlara hücum ederken, bazı şirketler yatırımcıları büyük hayal kırıklığına uğratmıştı. Borsacılar son halka arz rüzgârında da borsaya gelecek hisse senetleriyle ilgili birçok dedikodu çıkartıldığını ve hisse senetlerinde büyük getiri atmosferi yaratıldığını vurgulayarak, "Bu tip söylentilere değil, şirketin sağlamlığına yatırım yapılmalı" diyor.

Reklam
Reklam

Bugün 10. şirket geliyor
Kasım 2009'da Ran Lojistik ile başlayan halka arz rüzgârı 2010'un başında Koza Altın ile devam etti. Bu şirketi sekiz firma izledi. Zincirin son halkası ise Çemaş Döküm olacak. Bugün başlayacak halka arzda şirketin 35.48'i 2.14 liradan satışa sunulacak. (Sabah)