Halkbank'ın talibi çok

Ankara -(AA) Vakıfbank'ın halka arzından sonra "görücüye çıkmaya" hazırlanan ikinci kamu bankası olan Halk Bankası için, talipli bankalar bilgi alma kuyruğuna girdi.

Danışman firma tarafından bu ay teslim edilmesi gereken strateji raporu öncesinde, yabancı ve yerli bankalar, danışmanları aracılığıyla ya da direkt Özelleştirme İdaresi'ne başvuruyor.

Yetkililer, Halk Bankası için ilgi gösterenler arasında yurt içindeki yerli bankaların yanında, yurt içinde banka sahibi olan yabancılar ile Türkiye piyasasına girmeye çalışan yabancıların ilgi gösterdiğini belirtiyor.

Reklam
Reklam

Yurt dışından ilgi gösteren bankalar arasında Körfez sermayeli, ABsermayeli ve ABD sermayeli firmaların bulunduğu vurgulanıyor. Bu bankalarla yapılan görüşmeler soncunda satış yöntemi konusunda ortak bir paydanın olmadığı görülürken, bunlardan bir kısmının blok satıştan yana olurken, bir kısmının da yüzde 51'lik hisse satışına taraftar olduğu belirtiliyor.

Bunun yanında özellikle yurt dışındaki yatırım fonlarından da halka arz yönünde talepler geldiğine işaret ediliyor. ÖİB yetkilileri satışın bu yıl içinde tamamlanabileceğini
belirtirken, seçilecek yönteme göre satış süresinin değişebileceğine dikkat çekiyor.

Blok satış yönteminin seçilmesi durumunda, elektronik ortamda yapılacak bilgi odası sürecinin ardından ihalenin yapılıp satışın gerçekleştirilebileceği belirtiliyor.

Halka arzın tercih edilmesi durumunda ise piyasa şartlarına göre değişmekle birlikte, Ekim ya da Kasım aylarından önce bir halka arzın yapılamayacağına dikkat çekiliyor.