İSTANBUL (İHA) - Halkla ilişkiler tarihini farklı bir bakış açısıyla işleyen "Eski Türklerde ve Osmanlı'da Halkla İlişkiler" isimli kitap, raflardaki yerini aldı.
Halkla ilişkiler kavramının eski Türkler'de ve Osmanlı İmparatorluğu'nda nasıl olduğu, yöneten-yönetilen arasındaki ilişkilerin nasıl yürütüldüğü, Emine Kazan tarafından kitaplaştırıldı. Tarihin, bir halkla ilişkiler uzmanının gözüyle yeniden yorumlandığı kitapta, günümüz halkla ilişkiler kurumları ile 'Eski Türk Devletleri ve Osmanlı Devleti'ndeki iletişim kurumlarının kıyaslanması da dikkat çekiyor. Kitabın yazarı Emine Kazan, eserinin iletişim tarihindeki eksikliğin giderilmesinde bir kapı açmak
amacıyla yazıldığını belirtti. Aslında halkla ilişkilerin halkla ilişkiler açısından ele alındığında binlerce sayfalık veriye daha ulaşılabileceğine dikkat çeken Kazan, "Bu zengin tarih içerisinde, halkla ilişkiler meslek tarihinde yer alamayışımız üzücüdür" dedi. Bu kitabın sadece ana hatları çizmek için yazıldığını, aslında her bölümün kendi başına bir kitap olabilme zenginliğine sahip olduğunu da dile getiren Kazan, "Bu kitap sadece halkla ilişkiler yönünü alıyor ancak iletişim tarihi açısından
incelendiğinde daha zengin bir tarihe sahibiz" diye konuştu.
Gelecekte yapacağı projeler hakkında da bilgi veren Emine Kazan, bu kitabın amacının iletişim, özellikle halkla ilişkiler tarihine kapı açmak olduğunu yeniden vurgulayarak, gelecekte ise bu kapıdan içeri girerek özellikle bir milletin yeniden uyanışı olan Kurtuluş Savaşı dönemindeki halkla ilişkiler çabaları üzerinde duracağını sözlerine ekledi.
Kitap, Eski Türkler ve Osmanlı Devleti'nin yapısındaki hiyerarşinin, 'yöneten-yönetilen' arasındaki mükemmel uyumla birlikte nasıl şekillendiğini, yüzyıllarca ayakta kalmayı başlarmış olan Türkler'de 'halkla ilişkiler' dişlilerinin nasıl çalıştığını irdelemesi bakımından da dikkat çekiyor.