Sıcak havalardan kaynaklandığı sanılan halsizliğin anemi, yani kansızlık belirtisi olabileceği konusunda uzmanlar uyarıyor. Prof. Dr. Ayşen Timurağaoğlu, halsizlik, kalp çarpıntısı, fiziksel aktivite sonrasında nefes nefese kalma gibi belirtilerin aşırı sıcak havaların bir sonucu gibi görülse de, bu belirtilerin anemi hastalığının belirtisi olabileceğini söyledi.
Emsey Hospital Hematoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşen Timurağaoğlu, anemi hastalığının teşhis ve tedavi yöntemine ilişkin bilgi verdi. Aneminin bazı kalıtsal nedenlere bağlı olabildiği gibi, başka sebeplere bağlı olarak da gelişebileceğini kaydeden Timurağaoğlu, “Dengeli ve yeterli beslenilmemesi sonucu hemoglobin ve hücre yapımı için gerekli olan maddeler yeterli oranda alınmıyorsa veya farkına varılmadan kan kaybının artmasıyla anemi gelişebilir." diye konuştu.
Demir eksikliğine karşı herkesin dikkatli olmasını isteyen Timurağaoğlu, "Kan kaybı demir kaybedilmesine yol açar eğer dengeli beslenme ile kaybedilen demir yerine koyamıyorsak demir eksikliğine bağlı anemi gelişir. Bayanlarda görülen demir eksikliği anemisinin en önemli nedeni adetler ile kan kaybıdır. Kansızlık insan sağlığı açısından zaman içinde hayati önem taşıyan riskler oluşturabilir. Demir eksikliği dışında B12 vitamini, folik asit eksikliği, kan hücrelerinin hızla yok olması ile ve kemik iliğinin her hangi bir nedenle iyi çalışmaması aneminin diğer sebepleri arasında yer alır.” ifadelerini kullandı.
Aneminin en sık görülen belirtilerinin halsizlik, çabuk yorulma, uyku isteği, baş dönmesi olarak öne çıktığını belirten Timurağaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Anemide halsizlik, çarpıntı gibi belirtilerin yanı sıra hafıza problemleri, konsantrasyon bozuklukları, iç sıkıntısı, üşüme, saç dökülmesi ve tırnaklarda kolay kırılma, dil ve dudak kenarlarında yara gibi fiziksel etkiler de görülebilmektedir. Anemi nedeniyle kişinin aile ve sosyal yaşamı olumsuz etkilenir. Anemi zaman zaman hafif belirtilerle ortaya çıksa dahi, mutlaka detaylı olarak araştırılmalı ve düzenli olarak takibi yapılmalıdır. Bu belirtiler giderilmediği takdirde, ortaya daha ciddi bir tablo çıkacaktır.”
Aneminin bir hastalık olmayıp başka hastalıkların yansıması olduğunu dile getiren Timurağaoğlu, “Öncelikle hastalıkların araştırılması ve bulunması gerekmektedir. Anemi tanısını koymak için öncelikle uzman bir hekim tarafından muayene yapılır, sonrasında hasta hikayesi de dikkate alınarak, kan tahlilleri yapılır. Mutlak surette deneyimli hekimler tarafından alyuvarlar ve diğer kan hücrelerinin mikroskobik incelemesi yapılmalıdır. Bu tetkikler sonucunda da tanı konulur.” dedi.
Kansızlığın nedenine göre tedavi edildiğini ve bundan dolayı aneminin neden geliştiğinin araştırılması gerektiğine vurgu yapan Timurağaoğlu, “Demir eksikliği tedavisinde bebeklerde şurup veya damla kullanılırken, yetişkinlerde ağızdan demir ilacı alınması sağlanır. Erişkin hasta da kan kaybı olup olmadığı araştırılmalı ve kanayan yer tespit edildiğinde tedavisi yapılmalıdır. Aksi takdirde tedavi ile düzeltseniz bile anemi kısa süre içinde tekrarlar. “ şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz