Haluk Kırcı Türkiye'ye iade edildi

İSTANBUL (İHA) - Bahçelievler'de 1978 yılında 7 TİP'li öğrencinin öldürülmesi davasından hükümlü Haluk Kırcı, gerekli prosedürlerin yerine getirilmesinin ardından bugün Ukrayna'dan Türkiye'ye iade edildi.

Türkiye'ye yaklaşık 20 gün önce iade edilmesi beklenen Kırcı, gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından bugün İstanbul'a getirildi. Kırcı'yı taşıyan uçak, saat 13.45 sıralarında Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı. Yoğun güvenlik önlemleri altında uçaktan indirilen Kırcı, öncelikle yurtdışına kaçışı nedeniyle ifade verecek. Kırcı'nın, hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunduğu için cezaevine gönderilmesi bekleniyor. Kırcı'nın, Avrupa Birliği'ne yönelik reformlar çerçevesinde Türk Ceza Kanunu'nda yapılan ve lehine işleyen bazı değişiklikler nedeniyle, cezaevinde daha az kalabileceği bildirildi.

Reklam
Reklam

7 kez idam cezasına çarptırılan Haluk Kırcı, 2 kez yanlışlıkla tahliye edilmişti ve arandığı sırada yurtdışına kaçmıştı. Kırmızı bültenle aranan Kırcı, yaklaşık 3 ay önce Ukrayna sınırları içinde, üzerindeki yeşil pasaportla yakalanmıştı. Türkiye Cumhuriyeti ile Ukrayna arasında suçluların iadesine ilişkin bir anlaşmanın bulunmaması ve Ukrayna Devleti'nde yaşanan karışıklar nedeniyle Kırcı'nın Türkiye'ye iadesi gecikti.

Avukatları, Kırcı'nın iltica talebinde bulunduğu yönündeki söylemler üzerine, "Müvekkilimiz, Ukrayna güvenlik güçlerince yakalandıktan sonra prosedür gereği kendisine bazı formlar doldurtulmuştur. Bu formların doldurulması ve formda bulunan bazı hanelerin mutat olarak işaretlenmesi sırasında, dil problemi nedeniyle iletişimin kurulamaması sonucunda iltica talebine ilişkin hane de farkında olmadan müvekkilimiz tarafından işaretlenmiştir. Ancak daha sonra müvekkilimiz gerçek iradesini açıklama fırsatı bulduğunda, kesinlikle iltica talebinin olmadığını ve Türkiye'ye iadesi yönündeki talebini açık bir şekilde ifade etmiştir" açıklamasında bulunmuştu.

Reklam
Reklam