Hamaney göstericilere seslenecek

TAHRAN (İHA) - İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in bugün cuma namazı sırasında vereceği hutbede, günlerdir seçim sonuçlarını protesto eden göstericileri yatıştırmaya çalışması bekleniyor.

Tahran Üniversitesi'ndeki hutbede Hamaney'in söyleyecekleri kadar, onu dinlemeye kaç kişinin geleceği de merak konusu. Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın yeniden seçilmesini destekleyen Hamaney'i dinlemek isteyenler için özel otobüs seferleri düzenleniyor.

Bu arada, İran'da en üst yasama organı sayılan Anayasa Muhafızları Konseyi, üç muhalif adaydan gelen 646 şikayeti soruşturduğunu bildirdi.
Konsey muhalif adaylar Mir Hüseyin Musavi, Mehdi Kerrubi ve Muhsin Rızai'yi Cumartesi günü şikayet başvurularını ele almak üzere bir toplantıya çağırdı.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanlığı seçiminde hile yapıldığını söyleyen Musavi'nin çağrısı üzerine dün Tahran'da siyahlar giyinmiş ve mumlar taşıyan 100 binden fazla kişi, daha önceki gösterilerde ölen sekiz kişinin anısına düzenlenen bir mitinge katıldı. Gösteride Musavi de bir konuşma yaptı. İran'ın başka şehirlerinde de sessiz gösteriler yapıldığı bildiriliyor. Yabancı medya kurumlarının Tahran muhabirlerinin muhalefet mitinglerini izlemesine izin verilmiyor.

Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ise televizyondan yayımlanan konuşmasında göstericilere yönelttiği eleştirileri yumuşattı.
Ahmedinecad "Daha önce yaptığım yorumlarda kastettiğim kişiler, arbede çıkaranlar, binaları ateşe verenler ve insanlara saldıranlardı. Bu kişilerin, bizim milletimize ait olmadıklarını, milletimize yabancı olduklarını söyledim" dedi ve şöyle devam etti: "Bu seçim zaferinin 70 milyon İranlı'ya, seçimlere katılan 40 milyon kişiye ait olduğunun altını çizdim. Tüm İranlılar, bu kişilerin hepsi muzafferdir. Benim nazarımda tek tek her İranlı değerlidir, saygıdeğerdir. Hükümetimiz de tüm İranlılarındır."
İran lideri ilk açıklamalarında göstericileri "maçı kaybeden öfkeli futbol taraftarlarına" benzetmişti.

Reklam
Reklam