Hamas: El Kaide'den farklıyız

Gazze-AA - Gazze Şeridi'nde kanlı çatışmaların ardından 3 gün gibi herkesi şaşırtan kısa bir sürede El Fetih'in bütün kurumlarını teslim alan Hamas'ın bölgedeki sözcüsü Fevzi Berhum, "Biz El Kaide değiliz, El Kaide'den farklıyız" dedi.

Berhum, Gazze'deki çalışma odasında AA muhabirinin sorularını cevaplandırırken, özellikle daha önce bazı gruplardan, yabancılara, Filistin televizyona çıkan başı açık ya da türbanlı kadınlara gelen, "baştan aşağı kapalı hicap giymemeleri durumunda boğazları kesilerek öldürülecekleri" yolundaki tehditlere tepki gösterdi. "Bu tür gruplar çok az. Onlar grup falan da değil, silahlı çeteler" diyen Berhum, "bu çetelerin Gazze'de daha önceki güvensizlik ortamında meydan bulduğunu" söyledi.

Reklam
Reklam

"Gazze'de güvenliği sağladıklarını ve suç işlenmesine, insanlara tehditler yöneltilmesine meydan vermeyeceklerini" kaydeden Berhum, "Bakın göreceksiniz, (kaçırılan BBC muhabiri) Alan Johnston da yakında serbest kalacak" ifadesini kullandı.

Berhum, yayınlarını durduran Filistin Televizyonu ve radyolarla ilgili olarak da, "Biz kimseyi tehdit etmiyoruz. Onlar kendileri işlerini bıraktı" dedi

"Gazze Şeridi'nde birçok kişinin zaten dinin örf ve adetlerine göre giyindiğini, ancak Gazze'de sadece Müslümanlar değil, Hristiyanların da yaşadığını kaydeden Berhum, "Biz Yahudilere de düşman değiliz. Bizim düşmanınız İsrail işgali" diye konuştu.

Berhum, Irak'ta, Afganistan'da El Kaide'nin yaptıklarını da kınadı ve insanların öldürülmesine, kaçırılmalarına karşı olduklarını söyledi.

Berhum, Gazze ve Batı Şeria'nın ayrılmasına şiddetle karşı çıkarak, "Gazze Şeridi'nin Batı Şeria'dan ayrılmasını kabul etmiyoruz, Filistin vatanı tektir" ifadesini kullandı.
Mevcut durumda dört bir tarafından kapatılmış Gazze'de insanların beklentilerinin nasıl karşılanacağı sorusuna karşılık Berhum, "bugün mevcut olan krizi aşacaklarına inandıklarını" söyledi."Biz Filistin halkının haklarının para karşılığı satılmasına karşıyız" sözleriyle üstü kapalı olarak Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı
eleştiren Berhum, yine de Filistin liderine karşı dikkatli bir dil kullanarak, "Abbas'ın seçimle gelmiş biri olarak, tüm Filistin'in başkanı olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Berhum, "Biz El Fetih'e de karşı değiliz, El Fetih'le savaşmıyoruz" derken, "özellikle El Fetih'in içindeki bazılarıyla, ABD ve Siyonist işbirlikçileriyle ve Abbas'ın çevresindeki bazı isimlerle savaştıklarını" kaydetti.