Hamas uzlaşmaya hazır

GAZZE (İHA) - Kuruluş tüzüğünde tarihi Filistin topraklarında bir devletin kurulmasını hedefleyen Hamas, Orta Doğu'da 1967 sınırları esasına dayalı bir çözümü kabul etmeye hazır olduğunu açıkladı.

Bugün Gazze'yi ziyaret eden Eski ABD Başkanı Jimmy Carter ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Hamas lideri İsmail Haniye, Orta Doğu'da 1967 sınırları esasına dayalı bir çözümü kabul etmeye hazır olduklarını söyledi. Haniye, bunun Akdeniz'den Ürdün Nehri'ne kadar bağımsız bir Filistin devleti kurulması taleplerinden vaçgeçtikleri manasına gelip gelmediğini ise ifade etmedi.

Reklam
Reklam

Başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlete sahip olma rüyasını gerçekleştirmek için çalışmaya devam ettiklerini söyleyen Haniye, Filistin meselesinin, 1967 sınırlarına göre çözümünü amaçlayan gerçek bir öneri olması halinde, bunu kabul etmeye hazır olduklarını kaydetti.Geçtiğimiz hafta Kahire'de Mısırlı yetkililerle biraraya gelen Hamas liderlerinden Halid Meşal de, örgütün Filistin halkına kendi kaderini tayin hakkı verecek ve işgalin olmadığı, 1967 sınırlarını esas alan egemen bir devlet esasına dayalı her türlü fırsatı olumlu karşılayacağını söylemişti. Meşal daha önce bu yaklaşımı, uzun dönemli bir barış anlaşmasının ön koşulu olarak öne sürüyordu.

Carter ise, Filistin meselesinin, Kudüs'ün ortak başkent olduğu iki devlet esasına dayalı çözümünün, kapsamlı ve kalıcı barışın tesisi için en iyi metot olduğunu vurguladı. İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik yürüttüğü 22 günlük bombardımanın meydana getirdiği tahribatın kendisini çok etkilediğini belirten Carter, "Halkınıza karşı kasıtlı olarak yapılan bu tahribatı gördüğümde ağlamamak için kendimi zor tuttum" dedi. İsrail hava saldırılarıyla tahrip edilen Beyt Lahia'daki Uluslararası Amerikan Okulu'da gazetecilere konuşan Carter, "Uluslararası toplumun büyük bir kısmı, Gazze halkına insan olarak daha çok hayvan gibi davranılırken, yardım çığlıklarını görmezden geliyor" diye konuştu.Filistin'deki rakip grupların birleşmesi çağrısında bulunan Carter, Filistin'de yaşanan acıların sona ermesi için herşeyden önce "Filistin ulusal birliğinin" sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Reklam
Reklam