Hamile kalmayı kolaylaştırmak için...

Bebek sahibi olmayı isteyen kadınlara altın değerinde öneriler!

Hamile kalmak isteyen kadınların dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Yumurtlama dönemini iyi takip etmek de bunların başında geliyor. İnfertil dönemde yumurtlama yoktur. İstatistik olarak bir kadının periyodunun içinde beş doğurgan gün vardır.

Geçiş dönemi: Ovülasyondan (yumurtlama) önceki 3 gündür. Sperm rahimde 72 saat yaşayabildiği için bu 3 günlük süre içinde cinsel ilişkinin hamileliğe sebep olabilme oranı %20 ila %30 arasındadır.

Fertil dönem: Ovülasyonun (yumurtlama) olduğu iki gün.

Reklam
Reklam

Normalde 28 günde bir mensturasyon (regl-adet) olan bir kadının ovulasyon günü, regl gününün başlangıcından itibaren 14. gününde başlar. Ancak tüm kadınlar 28 günde bir regl olmaz. Bu durum birçok kadında değişiklik gösterebilir. Son yıllarda yapılan araştırmalar kadınların 23 ila 35 günde bir regl olduğunu bildirmekte. Ayrıca yumurtlama hormon dengesine bağlı olarak gerçekleşir. 28 günde bir de olsa 14. gün ovulasyon (yumurtlama) mutlaka gerçekleşir demek doğru değildir. Bu hormon dengesini stres, sigara, beslenme şekli (hormonlu gıdalarla beslenmek de hormonları etkiler) obezite kullanılan ilaçlar ve enfeksiyonlar değiştirilebilir. Bu etkenlerin kadınların hayatında mutlaka olduğunu düşünürsek her kadın için her ay farklı zamanlarda yumurtlama gerçekleşebilir. 5. Günde- 18. günde bile yumurtlaması olan kadınlar vardır. Hamile kalmak istiyorsanız size özel olan bu günleri belirlemek ve bu günlerde cinsel ilişkiye girmek gerekir.

Sadece yumurtlama yeterli değil!

Yumurtlama tek başına hamile kalmak için yeterli bir nokta değildir. Diğer faktörlerin de pozitif olması (sperm kalitesi, canlılığı, uterus duvarının kalınlığı vb. )gerekir.

Reklam
Reklam

Yumurtlamayı sabit tutup diğer faktörlerin pozitif olması için birkaç aylık süreye ihtiyaç olabilir. Bir kadın yalnızca yumurtlama gününde hamile kalmaz. Kadının yumurtası olgunlaşıp çatladıktan 24 saat sonra vücuttan atılır. Çatlama anından atılana kadar geçen sürede spermle karşılaşır ve döllenme gerçekleşirse gebelik oluşur.

Spermin 72 saat yaşayabildiği biliniyor, dolayısıyla yumurtlama öncesindeki 72 saat aralığında gerçekleşen bir ilişkide hamile bırakabilir. Sadece bu dönemlerde kondom kullanarak gebelikten korunabilirsiniz.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Perinatolog Doç. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç