Hamileler Tiroit Hastalıkları Yönünden İzlenmeli

Hamilelik planlayan veya hamile olan kadınların hipotiroidi (tiroit bezinin az çalışması, kana yeterince hormon verememesi)...

Hamilelik planlayan veya hamile olan kadınların hipotiroidi (tiroit bezinin az çalışması, kana yeterince hormon verememesi) yönünden kan testleri yaptırmaları gerektiği belirtildi.

Samsun Medical Park Tıp Merkezi Dahiliye Uzmanı Dr. Osman Çimenci, hipotiroidi hastalığı hakkında bilgi verdi. Dr. Osman Çimenci, “Hipotiroidi hastalığı anne ve bebek sağlığı yönünden risk oluşturmaktadır. Vaktinde tanı konup tedavi edilmezse annede; gebelikte oluşan hipertansiyon, gebelik zehirlenmesi, kansızlık, erken doğum, düşük yapma, gebelik sonunda anormal kanamalara neden olurken, bebekte beyinsel gelişiminde anormallik, diğer organ anormallikleri, ölü doğum, gebelik haftasına göre küçük gelişime yok açmaktadır” dedi.

Reklam
Reklam

Hipotiroidi hastalığı insanlarda halsizlik, yorgunluk, depresyon, soğuğa tahammülsüzlük, saç dökülmesi, ciltte kuruluk, seste kalınlaşma, kabızlık, deride karıncalanmalar yapmakta olduğunu belirten Uzm. Dr. Çimenci, “Ancak gebelerde bu şikayetler olmadan da erken teşhis ve tedavi yönünden kan testleri yaptırmak yararlı olur. Zira bu şikayetler hastalığın orta ileri döneminde ortaya çıkar. Bu durumda anne ve bebek sağlığı yönünden geç kalınabilir” diye konuştu.

Samsun Medical Park Tıp Merkezi Dahiliye Uzmanı Dr. Osman Çimenci, “Hamilelik öncesinde hipotiroidi olanlar da gebelik durumunda tedaviyi bırakmamalı, doz artırımına gidilebileceği bilinmelidir. Hipotroidi ilaçları hamilelikte güvenle kullanılabilir. Bu hastalarda TSH isimli tiroit kan testi 2-2,5 altında tutulmalıdır” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: