Hamilelerde hipertansiyon riski

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ülkü Bayar, "Hipertansiyon, hamileliğin erken döneminde teşhis edilmesi durumunda tedavisi mümkün olan, geç fark edildiğinde ise anne ya da bebeğin ölümüne yol açabilen hastalıktır" dedi.

Ülkü Bayar, anne adayında hipertansiyonun, kapiller adı verilen atardamarlarla toplardamarlar arasında yer alan ve organlara yaşamsal maddelerin götürüldüğü, artık maddelerin toplandığı en uçtaki ince damarlar bölgesinde geliştiğini söyledi.

Bundan dolayı hipertansiyonun vücudun tüm organlarını etkileyen bir hastalık olduğunu ifade eden Bayar, şöyle konuştu: "Hipartansiyon, anne adaylarında hamileliğin 20. haftasından itibaren ortaya çıkar. Hamilelik süresince tansiyonun düzenli olarak takip edilmesi çok önemlidir. Çünkü hipertansiyon, hamileliğin erken döneminde teşhis edilmesi durumunda tedavisi mümkün olan, geç fark edildiğinde ise anne ya da bebeğin ölümüne yol açabilen hastalıktır. Bundan dolayı erken tanı ve dikkatli takip, anne-bebek açısından çok önemlidir."

Reklam
Reklam

İSTİRAHAT ÖNEMLİ

Sağlık merkezinde tansiyon ölçümleri yapılacak anne adayının öncelikle istirahatinin sağlanması gerektiğini ifade eden Bayar, şöyle devam etti: "Anne adayındaki yorgunluk, beyaz önlüklü birini görmeye bağlı ortaya çıkacak heyecan tansiyonun yükselmesine neden olabilir. Evde tansiyon takibi önerilenler ise bu ölçümlerini deneyimli kişilere yaptırmalıdır. Annenin yatak istirahati çok önemlidir. Fiziki aktiviteyi kısıtlamak, tansiyon ölçümü açısından faydalıdır."

30 YAŞ ÜSTÜ ANNELER DİKKAT!

Halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen hipertansiyon, 'Preeklampsi', ilk kez anne olacak adaylarda, 18 yaş altı ve 30 yaş üstü annelerde, daha önce 4 doğum yapan, çoğul hamilelik yaşayan, fetusa ait problemi, şeker hastalığı, kronik hipertansiyonu ve ailesinde hipertansiyon olanlarda daha sık görülüyor.

Gebelikte hipertansiyon, tüm hamilelerin yüzde 7-10'unda, daha önce böbrek ve kalp-damar hastalığı olanların ise yüzde 20-40'ında sorun oluşturuyor.

HAMİLELERDE HİPERTANSİYON BELİRTİLERİ

Hamilelerde hipertansiyon, el ve yüzde şişme, kan basıncının artması, proteinüri, baş ağrısı ve dönmesi, görme bozukluğu, mide ve karında ağrı, trombosit sayısında azalma, fetusta gelişme geriliği, bilinç bulanıklığı, uykuya eğilim, ani kilo artışı, idrara az çıkma gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: