Hamileliğe Hazırlık Rehberi

Eğer yakın bir zamanda hamilelik düşünüyorsanız, yaşam tarzınızı daha sağlıklı bir hale getirmelisiniz.

Hamileliklerin ancak yüzde 50'si planlanarak gerçekleşir. Ne de olsa anne doğası sürprizleri sever. Eğer yakın bir zamanda hamilelik düşünüyorsanız, yaşam tarzınızı daha sağlıklı bir hale getirmelisiniz. Türk Böbrek Vakfı Hizmet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op.Dr. Sait Halil hamile kalmadan önce yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Erkekler için öneriler

Sigarayı bırakın. Sigara döllenmeyi azaltabilir ve eğer erkeklerin eşleri de sigara içiyorsa, döllenme şansını iyice azalır. Babaların sigara içmesi; hem doğumdan önce hem de doğumdan sonra bebeğin sağlılığını olumsuz yönde etkiler. (örneğin; solunum problemleri ortaya çıkabilir.)

Reklam
Reklam

Çok fazla alkol almak spermin kalitesini etkileyebileceği gibi partnerinin başarılı bir hamilelik yaşamasını da engelleyebilir.

Stresten uzak durun. Stres vücutta hormon değişikliğine yol açar ki bu da; döllenme problemlerini beraberinde getirir.

Rahat olun. Spermler genellikle vücut sıcaklığından daha yüksek sıcaklıkta üretilmektedir, bu nedenle çok uzun süre sıcak banyoda kalmayın. Bunun yanı sıra testislerdeki dolaşımı engellemeyen ( rahat) iç çamaşırı kullanmaya özen gösterin.

Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizler stresinizi azaltacağı gibi vücudunuzu da geliştirecektir. Tüm bunlar partnerinize olan desteğinizi göstermek ya da kanıtlamak için güzel bir yoldur.Kadınlar için öneriler

Sigarayı bırakın. Sigara; düşük, ölü doğum, erken doğum ve düşük doğum tartılı bebek gibi riskleri arttırır. Bunun yanı sıra sigara özellikle çocuğunuzun yeni yürümeye başladığı dönemleri ve hatta sonrasını da etkiler. Bu etkilerin en başında ise; solunum yolları hastalıkları gelir.

İçkiyi kesin. Çok fazla alkolden uzak durun; fakat az miktarda alkolün döllenmeyi arttırdığı da kanıtlanmıştır.

Reklam
Reklam

Kilonuza dikkat edin. Çok fazla kilolu olmamak gebe kalmayı kolaylaştıracağı gibi, hamilelik döneminizi de rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Düzenli yapılan rejimler hamilelik sırasında güvenlidir ve bazen gerçekten çok kilolu kadınlara tavsiye bile edilir, ama tabii her zaman doktor kontrolünde olmak şartıyla. Çok zayıf olmak, döllenme şansını azaltır; fakat çok kilolu olmakta hamilelik sırasında oluşabilmesi muhtemel hastalıklar ( yüksek tansiyon, diyabet gibi) riskini çok büyük miktarda arttırır.

Sağlıklı bir hamilelik için düzenli doktor kontrollerini ihmal etmeyin.Folik asit içeren gıdalar tüketin. Folik asit( folate olarakta bilinir) içerdiği büyük ölçüdeki B vitamini ile Nöral tüp defektini ( örn; spina bifida) engelleyen bir yapıya sahiptir. Folik asidi hamile kalmayı denemeden önce alınmaya başlanması tavsiye edilir çünkü Nöral tüp defekti rahatsızlığı genellikle hamileliğin başında ortaya çıkarlar. Önerilen doz ise; günde 400 mikrogramdır. Folik asit; koyu yeşil sebzelerde, portakalda ve kahvaltılık mısır gevreklerinde bulunur.

Reklam
Reklam