Hamilelik alerjisi belirtileri nelerdir?

Hamilelik boyunca daha önce hiç karşılaşmadığınız birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz…

Hamilelik dönemindesiniz ve alerjik reaksiyonları hissediyorsunuz vücudunuzda… Paniklemeyin, çünkü daha önce hiç yaşamamış bile olsanız hamileyken birçok alerjik belirtilerle karşılaşabilirsiniz.

Hamileyken en çok alerjik astım ve alerjik rinit denilen alerji türleri görülüyor. Boğaz ve burunda kaşınma, koku ve tat almada değişkenlik, geçmeyen bir boğaz ağrısı ve kuruluğu, gözlerde ıslaklık, ateş ciltte kızarma ve burun akıntısı gibi herkeste farklılık gösterecek bazı belirtilerle karşılaşabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Ciltte bazı kabarmalar ve lekelenmelerde yine alerjik reaksiyonlardan bazıları. Bu durumlarda hemen kendi doktorunuz ile görüşmeli ve onun önerisi ile sizi rahatlatacak alanında uzman bir doktora gitmelisiniz.

Hamilelikte alerjik testlerin yapılması genellikle önerilen bir durum değil. Ama kan alma yolu ile yapılabilecek testleri deneyebiliyorsunuz bazı durumlarda. Bunun için doktorunuzun önerilerine kulak vermelisiniz.

Eğer alerjiye neden olan sebep tespit edildiyse buna göre bir tedavi süreci başlar. Yiyecek ve içecekler yerine size bu alerjik duruma göre bir diyet listesi verilebilir veya anne ve bebeğe zarar vermeyen birçok alerjik ilaç bulunuyor. Bunlardan bazılarını doktorunuzun önerisi ile deneyip bu süreci daha sıkıntısız geçirebilirsiniz.

Reklam
Reklam

Alerjik astımın iyi tedavi edilmediği ve takibe alınmadığında anne ve bebek üzerinde bazı olumsuzlukları yaşatabileceğine dair söylemler bulunuyor. Özellikle erken doğum veya düşük doğum gibi tehlikeler söz konusu olabilir. Bu konuda biraz daha hassas davranmak hem anne hem de bebek sağlığı açısında önemli.

Eğer hamilelik öncesinde de bu tip alerjik rahatsızlıklarınız var ise bu durumu doktorunuz ile görüşmeli ve mümkün olabildiğince tetikleyici etkilerden hamilelik boyunca uzak durmalısınız ve kendinizi korumalısınız.