Hamilelik babaları da etkiliyor

Uzmanlar, annelerin gebelik sürecinde baba adaylarının da çeşitli sıkıntılar yaşacağını belirtirken, baba adaylarının bu haberi aldığında sevinç, umut, endişe gibi birçok duyguyu aynı anda yaşayabileceğini söylediler. Uzmanlara göre, baba adayı gebelik döneminde eşiyle duygularını ve sorunlarını sık sık konuşmalı ve paylaşmalı, gelecekle ilgili planları birlikte yapmalı.

Bursa Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Ruhi Berkem, erkeklerin gebelik döneminde bazı psikolojik süreçten geçtiğini ifade ederek, "Kendi anne-babasıyla ayrışır, bireyleşme sürecini bilinçli ya da bilinç dışı yeniden yaşar, kendi anne-baba ve kardeşleriyle olan ilişkilerini gözden geçirir ve kendisine bakış açısı değişir. Daha önce çocuk sahibi olmuş ise çocukları ile ilişkilerini de yeniden düzenler. Gebelik döneminde erkekler bazı korkular ve kaygılar yaşayabilir" dedi.

Reklam
Reklam

'ENDİŞELER GEREKSİZ, SIKINTINIZI EŞİNİZLE PAYLAŞIN'

Berkem, baba adaylarının yaşabileceği korku ve kaygıların bazılarını şöyle sıraladı: "Bebeğin gelişim durumu ve yaşamı ile ilgili, örneğin 'Bebeğim sakat olabilir, ölebilir' gibi, doğumla alakalı, örneğin eşim doğumda acı çekebilir gibi, doğum sonrasında bebekle baş etme becerisine ilişkin, örneğin 'Bebeğin ihtiyacı olan bakımı verebilecek miyiz?' gibi, baba adayının kendisi ile ilgili, örneğin iş hayatının etkilenmesi, aile içi statülerin değişmesi, kendisine ve eşine ayırdığı zamanın kısalması, cinsel hayatlarının etkilenmesi, sosyal yaşamlarının kısıtlanması gibi düşüncelere kapılabilir. Bebek sahibi olmanın ekonomik durumunu nasıl etkileyeceği gibi korku ve kaygılar yaşanabilir. Yaşanabilecek bu korku ve kaygılar normaldir. Erkeklerin çoğu hamilelik ve babalıkla ilgili korkularını kendilerine saklar, çünkü eşlerinin endişelerini artırmak istemezler. Oysa bu duygu ve düşünceleri eşle paylaşmak çok önemlidir".

"BAŞKA BABA VE BABA ADAYLARIYLA KONUŞUN"

Reklam
Reklam

Baba adayının gebelik dönemini daha rahat geçirebilmesi için yapılacaklar ise şöyle: "Duygu ve düşüncelerini eşiyle paylaşabilir, kendi babasıyla, gebelik ve baba adayı olmak hakkında neler hissettiğini konuşabilir, gebelik ve baba adayı olmak hakkındaki duygularını yakın bir arkadaşıyla paylaşabilir, başka baba ve baba adaylarıyla konuşabilir, baba olma duygusunu benimsemek için kendisine zaman tanıyabilir, hamilelik, doğum, bebek bakımı gibi konuları işleyen dergi ve kitaplar okuyabilir, mümkünse gebelikle ilgili kurslara katılabilir".

"EŞİNİZE PSİKOLOJİK DESTEK VERİN"

Baba adayının anneye sağlayabileceği destekler ise şunlar: "Baba adayının çocukla ilk iletişimi, annenin hamilelik döneminde eşine yardımcı olmasıyla başlar.

Hamileliğin her aşamasını takip etmek, anne adayına bebeğe hazırlık aşamasında psikolojik destek vermek, bebeğin gelişimini takip etmek, gebelik kontrollerinde bulunmak babalık rolüne hazırlığın önemli adımlarıdır. Gebelik dönemine baba adayının katılımı, desteği, eşiyle yapabileceği ortak uğraşlar, gebelik döneminin hem anne adayı hem de baba adayı için çok daha sağlıklı geçmesine yardımcı olur".

Reklam
Reklam

Baba adayının gebelik döneminde eşiyle birlikte yapabileceği aktivitelere örnekler ise şöyle sıralanıyor: "Eşiyle duygularını ve sorunlarını sık sık konuşabilir ve paylaşabilir,

Gelecek ile ilgili planları birlikte yapabilir, gebelik kontrollerine birlikte gidebilir.

Doğacak bebekle ilgili hazırlıkları birlikte yapabilir, eşyaları birlikte alabilir, odası birlikte hazırlanabilir. Doğacak bebeğe isim seçimini birlikte yapabilirler. Maddi durum gözden geçirip, değerlendirebilir. Başka çocuk varsa, doğacak bebeğe kardeşi hazırlayabilir, ev işlerinin bazılarını üstlenebilir. Dokuz aylık gebelik sürecine izleyici kalmaktan çok katılımcı olmak, baba adayına çok şey öğretir, eğlendirir ve eşi için de işleri kolaylaştırır".

BURSA (İHA)

Anahtar Kelimeler: