Hamilelik döneminde folik asidin önemi nedir?

Hamilelik döneminde her anne adayının beslenmesine dikkat etmesi gerekiyor. Sebebi ise 9 ay boyunca anne karnında yaşayan minicik bebeğinizin, sizinle aynı kalitede ve seviyede beslenmesi. Peki, alanında uzman olan doktorların folik asidi özellikle tavsiye etmelerinin sebebi nedir?

Folik asit B grubu vitaminlerinden biri olmakla birlikte bebeğin gelişiminde büyük rol oynar. Folik asit yeşil yapraklı sebzelerde, mercimekte, cevizde, fındıkta, yumurta sarısında, kuru fasülyede ve ayçekirdeğinde bulunur. Ancak hamilelik döneminde sadece besin kaynakları tüketerek değil, dışarıdan takviye şeklinde de kullanılması gerekir. Eğer kullanılmazsa, bebekte anomali riskinin artmasına sebep olabilir.

Folik asit hücre büyümesi, bölünmesi ve oluşan DNA hasarlarının onarılması açısından oldukça büyük rol oynar. Bebeğinizin, karnınızda sağlıklı bir gelişim süreci geçirmesi için sadece hamilelik döneminde değil, hamile kalmadan 3 ay kadar önce folik asit kullanmaya başlanmalıdır. Yani ne zaman hamile kalınacağı bilinmediği için hamilelik planlayan herkesin o andan itibaren folik asit tüketmesi, ileride bebek gelişimi için en mantıklı adım olacaktır.

Reklam
Reklam

Hamilelik süresince folik asit kullanımı, minimum ilk 3 ayın sonuna kadar kullanılmalıdır. Günde 0.4 mg folik asit kullanımı, anne karnında gelişen bebeğin omurga ve beyin ile ilgili doğumsal kusurlara karşı koruyacaktır. Aynı zamanda vücutta protein sentezi, hücre çoğalması ve kemik iliğinin görevini eksiksiz bir şekilde yerine getirmesinde öncüdür.

Gebelikte vücudun ihtiyacı olandan çok folik asit ihtiyacı artar. Bu sebeple de gebelik öncesinden başlayarak, minimum ilk 3 ay sonuna kadar her gün folik asit tüketilmesi gerekmektedir. Daha fazla bilgi edinmek için doktorunuza başvurmayı unutmayın.