Hamilelikte 12. hafta

12 haftalık hamilesiniz – sadece 196 gün kaldı!

Bebeğiniz 4,8 cm’ye ulaştı (yaklaşık olarak bir misket limonu büyüklüğünde) ve 14 gram ağırlığında. Yüzü giderek daha fazla insana benziyor. Başının yanlarından başlayan gözleri yüzüne daha yakın hale geldi ve kulakları da nihai konumlarına yaklaştı. Göbek bağına doğru uzanacak şekilde hızla büyüyen bağırsakları neredeyse karın boşluğuna doğru hareket etmek üzere. Böbrekleri idrar torbasına idrar salgılıyor. Sinir hücreleri hızla çoğalıyor ve sinapsları (beyindeki nörolojik yollar) şekilleniyor. Bebeğiniz şimdi emme dahil daha fazla reflekse sahip ve birkaç haftaya kadar onun hareketlerini hissedemeyecek olsanız da karnınızı dürtüklediğinizde kıpırdayacaktır.

Reklam
Reklam

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Çalışmalar bir bebeğin kalp atışı sayısı ile bir kız mı yoksa erkek mi taşıdığınızın tahmin edilebileceği inanışının hiçbir gerçekliğinin olmadığını gösteriyor.

Hamileliğinizin 12. Haftasında Vücudunuz

Rahminiz pelvik kemiklerinizin üzerine doğru yükseliyor ve doktorunuz şimdi karnınızın alt bölgesinde onun alt kısmını (fundus) hissedebilir. Muhtemelen birkaç haftaya kadar hamile giysilerine ihtiyacınız olmayacaksa da, bel çevrenizin kalınlaştığını ve geniş ve daha az sıkıcı elbiselerle daha rahat ettiğinizi kesinlikle fark etmişsinizdir.

Aynı zamanda, sıklıkla göğüs kemiğinizin altından boğazınızın alt bölümüne kadar uzanan bir yanma hissi olan mide yanması durumu da yaşıyor olabilirsiniz (aynı zamanda asit hazımsızlığı da denir). Bu, hamileliğin yaygın yan etkilerinden biridir ve nedeni de vücudunuzdaki hormonal ve fiziksel değişimlerdir. Hormonlar yemek borusunu mideden ayıran kapakçığı gevşetirler ve böylece gastrik asidin özellikle yaslandığınızda yemek borusuna geri sızmasına neden olurlar. Bu asitler rahatsız edici bir yanma hissi yaratır. Ağrı şiddetli ve huzursuz edici olabilir ve çoğunlukla yemek yeme ve uyuma keyfini ortadan kaldırabilir.

Reklam
Reklam

SİZİN İÇİN İPUÇLARI

Mide yanmasının şiddetini hafifletme

• Gün boyunca küçük porsiyon yemekler yiyin ve iyice çiğneyin.
• Kızarmış, baharatlı, yağlı veya asitli gibi sorunu daha da kötü hale getiren yiyeceklerden kaçının. Çikolata ve nane de yaygın suçlulardır.
• Karbonatlı veya kafeinli içeceklerden ve turunçgil sularından kaçının. Yemek sırasında sıvı alımını azaltın.
• Yatmadan önce yemeğin üzerinden en az bir saat geçmesini bekleyin ve destekli bir şekilde uyuyun ki mide asitleriniz midenizde kalsın.