Hamilelikte 16. hafta

16 haftalık hamilesiniz - sadece 168 gün kaldı!

Bebeğiniz bu hafta, başından poposuna kadar yaklaşık 10,8 cm uzunluğunda ve 96 gram ağırlığında. Sonraki üç hafta içerisinde, inanılmaz bir büyüme atağına girişecek, ağırlığını iki katına çıkarırken, boyu da uzayacak. Kol ve bacaklarının alt kısımları şimdi iyice gelişmiş durumda. Başı eskisinden daha dik ve gözleri başının ön kısmına doğru ilerledi. Kulakları son durumlarına çok yakın hale geldi. Dolaşım ve boşaltım sistemi dahil, vücudunun daha gelişmiş vücut sistemleri çalışıyor. Kafatasının şekli belirginleşmeye başladı ama saçı henüz fark edilemiyor. Kapalı olmalarına karşın, gözleri (yavaşça) hareket ediyor ve ayak tırnakları bile büyümeye başladı. El ve ayak tırnakları hamilelik boyunca uzamaya devam edecek, bu yüzden doğumdan hemen sonra tırnaklarının kesilmesi gerekirse şaşırmayın.

Reklam
Reklam

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Kadınlar hamilelik sırasında ortalama 14 kilo alırlar. Yaklaşık onda biri 7.5 kilodan az alırken, beşte biri 18 kilodan fazla alır.

Hamileliğin 16. Haftasında Vücudunuz

İnsanlar size ne kadar harika göründüğünüzü söylüyorlar mı? Cilde kan akışının artması sayesinde “hamilelik ışıltısı” ortaya çıkar. Kendinizi daha rahat hissediyor da olabilirsiniz çünkü vücut sisteminizde dolaşan tüm hormonlara alıştınız ve mide bulantınız da muhtemelen hafifledi. Aynı zamanda bebeğinizin başına gelebilecek şeylerle ilgili daha az endişeleniyorsunuz.

Yakın zamanda, hamileliğin en muhteşem anlarından birini deneyimleyeceksiniz — bebeğinizin hareketini hissedeceksiniz. Bazı kadınlar 16 hafta gibi erken bir zamanda bu hareketi fark ederken, çoğu 18. haftaya kadar bunu fark etmez. Eğer bu sizin ilk bebeğinizse, kaygılanmayın – 20 haftaya kadar veya daha uzun bir süre için bebeğinizin hareketlerini fark etmeyebilirsiniz. Bu ilk hissetme kadından kadına değişir. Bazıları bunun küçük kımıltılar olduğunu söylerken, diğerleri onu gaz baloncuklarıyla karşılaştırır ve bir kısmı ise bu hareketi mısır patlaması olarak bile değerlendirebilir. Bu ilk kıpırdanmaların zarifliğinin tadını çıkarın. Bunların belirgin tekmelere dönüşmesi çok uzun zaman almayacak.

Reklam
Reklam

SİZİN İÇİN İPUÇLARI - Hamilelik giysileri

Günlük giysilerinizle muhtemelen artık hiç rahat edemiyorsunuz. Hamile kıyafetleri alırken şunlara dikkat edin:
• Elastik bel çevresine sahip pantolonlar.
• Büzgü ipli beli olan bol pantolonlar ve etekler.
• Sizinle birlikte büyüyen bir sütyen.
• Büyüyen göğüslerinizi ve karnınızı rahat ettirmek için geniş elbiseler veya esnek bluzlar.
• Pamuklu gömlekler ve bluzlar (vücut sıcaklığınız normalden daha yüksektir ve pamuklular sizi serin tutar).