Hamilelikte 25. hafta

25 haftalık hamilesiniz – sadece 105 gün kaldı!

Başından topuğuna kadar, bebeğiniz şimdi yaklaşık 32,5 cm boyunda. Ağırlığı— 775 gram — kulağa büyük gibi gelmiyor ama uzun ve zayıf görünümü giderek yuvarlaklaşıyor. Bebeğiniz kilo aldıkça buruşuk derisi düzleşmeye başlayacak ve giderek daha fazla yeni doğmuş bir bebeğe benzeyecek. Saçı şimdi muhtemelen hem renk hem de doku olarak ayırt edilebilir bir durumda ama ikisi de doğumdan sonra değişebilir. Kızıl saçla doğan bebekler sarışına dönebilir, esmer doğan bebekler sarı buklelerle büyüyebilir ve sarışınlar sıklıkla esmere dönüşürler.

Reklam
Reklam

Hamileliğin 25. Haftasında Vücudunuz

Daha fazla saçı olan yalnızca bebeğiniz değil — sizin saçlarınız da her zamankinden daha dolgun ve parlak görünüyor. Saçlarınız sadece artmıyor, aynı zamanda normalde dökülecek olan saçlarınız da normalden daha yavaş dökülüyor. Aynı zamanda daha koyu veya kalın vücut tüyleri de fark edebilirsiniz ve androjen olarak bilinen cinsel hormonlardaki artıştan dolayı çenenizde, dudağınızın üstünde, yanaklarınızda, göğüslerinizde veya göbeğinizde yeni tüylerin çıkması da anormal değildir. Bütün hepsi doğumdan sonraki haftalarda normale dönecek. Muhtemelen eskiden olduğu gibi rahat hareket edemiyorsunuz. Egzersize devam etmek güvenlidir ama sağduyunuzu kullanın: Aşırı yorgun hissettiğinizde egzersiz yapmayın ve ağrınız olduğunda, kendinizi tamamen yorgun, bitkin ve nefesi kesilmiş hissettiğinizde durun. Sırtüstü şekilde çok uzun bir zaman boyunca uzanmayın veya dengenizi kaybedebileceğiniz bir pozisyondayken egzersiz yapmayın. Bol bol su için ve ısınmayı ve soğumayı ihmal etmeyin.

Reklam
Reklam

24-28. haftalar arasında glikoz tarama testine girdiğinizde, doktorunuz aynı zamanda kansızlığı kontrol etmek için ikinci bir tüp kan alabilir. Hamilelik sırasında kan hacminiz önemli ölçüde artmasına karşın, toplam alyuvar miktarınız seyrelir – bu, hamileliğin ikinci ve üçüncü üç aylık dönemlerinde yaygın bir şekilde görülen, bazen fizyolojik anemi de denilen bir sorundur. Eğer kan testiniz aneminiz olduğunu gösterirse, doktorunuz size muhtemelen bir demir ilavesi önerecektir.

SİZİN İÇİN İPUÇLARI - Fazla tüyleri güvenli bir şekilde yok etmek

İstenmeyen tüyleri cımbız ve ağdayla alabilir veya tıraş edebilirsiniz ama tüy uzamasını yavaşlattığı iddia edilen lokal tüy dökücü krem veya losyon kullanımını sınırlandırın. Bu ürünlerin küçük bir miktarını cildiniz emebilir ve bunların hamilelik sırasında güvenli olup olmadıkları iyice araştırılmamıştır. Kalıcı tüy dökme teknikleri – lazer ve elektroliz- hamilelik sırasında güvenli gibi görünüyorlar ama bunlar da oldukça ağrılı ve pahalı olabilirler. Hamilelik sırasında yeterince rahatsız olduğunuzu düşünebilir ve bu yeni tüylerin çoğu bebeğiniz doğduktan üç-altı ay sonra döküleceği için bu harcamayı yapmaya değmeyeceğine karar verebilirsiniz.

Reklam
Reklam