Hamilelikte 3. hafta

3 haftalık hamilesiniz. Sadece 259 gün kaldı!

Şu anda rahminizde neler oluyor? Çok şey. Oluşum aşamasındaki bebeğiniz şu anda sadece delice çoğalan birkaç yüz hücreden oluşan küçücük bir top. Hücre topu (blastosist olarak adlandırılır) bir kez rahminize yerleştikten sonra, onun plasentaya dönüşecek olan kısmı hamilelik hormonu HCG’yi (insan koryonik gonadotropin) üretmeye başlar. Bu hormon yumurtalıklarınıza yumurta salgılamayı bırakmasını söyler ve rahminizin zarını – ve onun minik yolcusunu- atmasını engelleyen östrojen ve progesteron üretiminin artmasını tetikler ve bir plasental büyümeyi teşvik eder. HCG aynı zamanda hamilelik testinin pozitif çıkmasını sağlayan hormondur, bu haftanın sonunda, yaptığınız test ile pozitif bir sonuç elde edebilirsiniz! (Eğer testiniz negatifse ve periyodunuz 2-3 gün daha gecikirse testi tekrar deneyin.)

Reklam
Reklam

Bu arada, daha sonra amniyotik kese haline gelecek olan boşluktaki hücre topu etrafında amniyotik sıvı toplanmaya başlar. Bu sıvı ilerleyen haftalar ve aylarda bebeğiniz için yastık işlevi görecek. Şimdiden, küçük blastosistiniz, gelişmekte olan bebeğinizi rahim duvarınızdaki kan damarlarına bağlayan mikroskopik tünellerden yapılma ilkel bir dolaşım sistemi aracılığıyla oksijen ve besin almaya (ve atık ürünleri atmaya) başladı. Bir sonraki haftanın sonundan itibaren, plasenta bu görevi üstlenmek için yeterince gelişmiş olacak.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Evde yapılan ilk hamilelik testi 1977 yılında piyasaya çıktı. Kadınların testi yaptıktan sonra hamile olup olmadıklarını öğrenmek için iki saat beklemesi gerekiyordu.

Hamileliğin 3. Haftasında Vücudunuz

İçinizde anlık bir karşılaşma gerçekleşti – tek bir sperm yumurtanızın sağlam dış zarından geçti ve onu dölledi. Gebe kalmanızdan birkaç gün sonra, döllenmiş yumurta rahim zarınızın içine girdi ve büyümeye başladı. Şu anda bir bebek oluşma aşamasında! Muhtemelen hamile olduğunuzu henüz bilmiyorsunuz, ancak bu haftanın sonunda hafif bir lekelenme fark edebilirsiniz. “İmplantasyon lekelenmesi” denilen bu durumun nedeni kan yönünden zengin rahim zarına yerleşen yumurta olabilir ancak bu henüz ispatlanmış değil. Her halükarda, lekelenme çok hafiftir ve hamile kadınların büyük bir kısmı bunu fark etmezler bile. Göğüs hassasiyeti hamileliğin erken belirtilerinden biridir ve ilk üç ay boyunca devam edebilir. Bu ilk haftalarda, göğüslerinizi şiş, acılı, ağrılı ve dokunmaya karşı olağanüstü bir şekilde hassas hissedebilirsiniz. Bu ağrının sebebi östrojen ve progesteron hormonlarındaki artışın neden olduğu göğüs dokusu değişikliklerinin yanı sıra göğüslerinizdeki artan kan akışıdır.

Reklam
Reklam

SİZİN İÇİN İPUÇLARI - Hassas göğüsler için çözüm

•Özellikle egzersiz yaparken veya geceleri uyumanıza yardımcı olması için iyi, destekleyici bir sütyen giyin.
• Midenizin üzerine yatmaktan kaçının.