Hamilelikte 30. hafta

30 haftalık hamilesiniz - sadece 70 gün kaldı!

Bebeğiniz artık 39 cm.den biraz daha uzun ve neredeyse 1360 gr ağırlığında. 750 mililitre amniyotik sıvı bebeğinizi çevrelemektedir ancak bu miktar, bebeğiniz büyüyüp rahminizi doldurmaya başladıkça azalacaktır. Artık bebeğiniz, aydınlık ve karanlığı ayırt edebilmektedir ve hatta bir ışık kaynağını ileri geri takip edebilir. Doğduğu zaman, günün büyük kısmında gözlerini kapalı tutacaktır. Gözlerini açtığında ise, ışık değişikliklerine tepki verecek, ancak yüzünden 3-5 cm uzaklıktan itibaren hiçbir şeyi göremeyecektir. Siz onu mümkün olduğu kadar çok kucağınıza almak isteyeceğinizden, size bakması için bebeğiniz açısından harika bir noktada duruyor olacaksınız.

Reklam
Reklam

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Araştırmalar, hamile kadınların hamile olmayanlara kıyasla yüzde 15 daha fazla unutkanlık yaşadığını göstermiştir. Hafıza, doğumdan sonra geri gelmektedir.

Hamileliğin 30. Haftasında Vücudunuz

Bu günlerde, özellikle de uyku sorunu yaşıyorsanız, biraz yorgun hissedebilirsiniz. Ayrıca biraz sakar da hissetmeniz mümkün ki bu kesinlikle anlaşılabilir bir durum. Sadece kilo almanız değil, aynı zamanda önünüzdeki fazla ağırlık da dengenizi etkiliyor ve hamilelik hormonları sayesinde eklemleriniz de gevşemiş halde.

Hamileliğinizin erken dönemlerinde yaşadığınız ruh hali değişikliklerini hatırlıyor musunuz? Rahatsızlık veren semptomlar ve değişen hormonlarınızın birleşmesi, ilk birkaç ayda yaşadığınız bu iniş ve çıkışları yeniden hissetmenize neden olabilir. Doğum veya iyi bir ebeveyn olup olamayacağınız gibi şeyler hakkında endişelenmek normaldir, ancak bu endişeyi gideremiyorsanız veya giderek artan biçimde endişeli ve rahatsız hissediyorsanız, doktorunuzla görüşün. Hamilelikleri sırasında hafif ila orta dereceli depresyon geçirmesi beklenen yüzde 10 kadından biri olabilirsiniz.

Reklam
Reklam

SİZİN İÇİN İPUÇLARI - Sakarlıkla baş edebilmek

Artık, eskiden olduğu kadar çevik değilsiniz ve bu yüzden kaymamak ve düşmemek için daha dikkatli olmalısınız.
• Merdivenlerden yavaş çıkın veya kaygan kaldırımlarda yavaş yürüyün ve mümkün olan her yerde tırabzanlara tutunun.
• Banyoya veya küvete girerken ve çıkarken yavaş hareket edin ve bir yere tutunun.
• Kauçuk tabanlı alçak topuklu ayakkabılar giyin. Şu anda bağcıksız ayakkabılar (böylece bağlamak için aşağı eğilmek zorunda kalmazsınız) iyi bir seçimdir.
• Şu an, vasıtaları yakalamak için peşinden koşturma ya da ampul değiştirmek için merdivene çıkma gibi aktivteler için doğru zaman değildir. Unutmayın, hamilelik döneminiz etrafınızdaki insanların yardımından yararlanma zamanınızdır; her şeyi kendi başınıza yapmaya kalkışmayın.