Hamilelikte 31. hafta

31 haftalık hamilesiniz - sadece 63 gün kaldı!

Bebeğiniz, yaklaşık 41 cm uzunluğunda. 1400 gr.dan biraz daha ağır ve başka bir büyüme atağına hazırlanıyor. Kafasını iki yana çevirebiliyor. Elbette, bu hareketin “hayır” anlamına geldiğini henüz anlayamıyor, ancak doğduktan hemen sonra bunu ve diğer mimikleri ne kadar kolay kaptığına şaşıracaksınız. Son birkaç haftadır depoladığı yağ tabakası, kollarının ve bacaklarının güzel biçimde dolgunlaşmasını da sağladı.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?
Dünyanın tek bir doğumda en çok hayatta kalan bebek rekoru, 1997 ve 1998 yıllarında doğan iki ayrı yedizlerdir (yedi tane bebek!)

Reklam
Reklam

Hamileliğin 31. Haftasında Vücudunuz
Son zamanlarda göğüslerinizden biraz ağız sütü veya “ön süt” geldiğini fark etmiş olabilirsiniz. Bu akıntı bazı hamile kadınlarda görülürken bazılarında görülmez. Her iki durumda da, göğüslerinizin bebeğinizi beslemek için yapması gerekeni yaptığına güvenerek rahat edebilirsiniz.
Arada sırada rahminizdeki kasların gerildiğini fark ettiğiniz oldu mu? Bazı kadınlar, bu gelişigüzel kasılmaları - Braxton Hicks kasılmaları adı verilir - hamileliğin ikinci yarısında hissederler. 30 ila 60 saniye kadar süren bu kasılmalar, ritmik ve düzenli değildir ve hamileliğinizin bu noktasında, sık ve ağrılı olmamalıdır. Yine de, 37. haftaya kadar, bebeğiniz halen prematüre sayılır. Eğer sık kasılmalarınız varsa, canınız acıtmıyorsa bile, bu bir erken doğum işareti olabilir. Eğer Vajinal akıntı (özellikle, sulu, sümüksü veya pembe ya da kanla karışık ise), karın ağrısı veya adet dönemi benzeri kramplarda bir artış veya değişiklik, bir saatte dörtten fazla kasılma, pelvik alanda bir basınç artışı veya bel ağrısı, özellikle de daha önce olmayan bir ağrı varsa, hemen doktorunuzla görüşün.

Reklam
Reklam

SİZİN İÇİN İPUÇLARI - Göğüs akıntıları ve göğüs büyümesi ile baş edebilmek
Göğüsleriniz, bebeğinize süt üretmek için etkinliğini artırmaktadır. İşte, bu geçiş aşamasını atlatmanızın yolları:
• Pamuklu göğüs pedleri kullanarak (hamileler ve annelere yönelik pek çok mağazada ve eczanelerde bulunmaktadır) kıyafetlerinizi koruyun. Bu küçük, kupa şekilli emici pedlerin hem tek kullanımlık hem de yıkanabilir çeşitleri bulunmaktadır ve her türlü sıvıyı emmek için sütyeninizin içerisine göze çarpmayacak şekilde yerleştirilebilirler.
• Eğer mevcut sütyeniniz çok dar ise ve emzirmeyi planlıyorsanız, bir emzirme sütyeni satın almayı düşünmelisiniz. Birkaç hafta içerisinde zaten bu sütyeni alacaksınız ve bu sütyenin kumaşı, hafif veya sık olmayan akıntıları emebilmesi için normal bir sütyenden genellikle daha kalındır. Şu anda olduğunuzdan en az bir beden daha büyük bir emzirme sütyeni alın ki sütünüz geldiği zaman gerçekleşecek şişmeye de uyum sağlayabilsin.