Hamilelikte 33. hafta

33 haftalık hamilesiniz – sadece 49 gün kaldı!

Bu hafta bebeğiniz 1800 gramın biraz üzerinde ve başının üst kısmından topuklarına kadar 42 cm boyunda. Son zamanlarda aldığı kilolar sayesinde buruşuk uzaylı görünümünden kurtuluyor. Bebeğinizin kemiklerinin çoğu şimdi sertleşiyor ama kafatası hala oldukça yumuşak. Aslında aralarında boşluklar bulunan ayrı parçalar halinde. Bu esnek yapı bebeğinizin başının göreceli olarak dar olan doğum kanalınızdan geçebilecek şekilde sıkışmasına olanak veriyor. Doğum sırasında baş üzerindeki basınç o kadar şiddetlidir ki, pek çok bebek koni benzeri bir başla doğarlar. Bu tamamen zararsız, normal ve geçicidir. Bebeğinizin başı hızlı bir şekilde daha yuvarlak bir görünüm kazanacak ama kafatası 9-18 aylık olana kadar tamamen kaynaşmayacak.

Reklam
Reklam

BİLİYOR MUYDUNUZ?

En fazla çocuk sahibi olma rekoruna bir Rus kadın sahip. 1725 ve 1765 yılları arasında 27 kere hamile kaldı ve 69 çocuğu oldu.

Hamileliğin 33. Haftasında Vücudunuz

Parmaklarınızda, bileklerinizde ve ellerinizde biraz ağrı ve hatta uyuşma hissediyor olabilirsiniz. Eğer pek çok hamile kadın gibiyseniz, semptomlarınız genellikle geceleri veya sabah ilk uyandığınızda kendini gösterecektir. Vücudunuzdaki diğer dokular gibi, eklemlerinizdeki dokular da şişebilir ve bu durum bileklerinizdeki kemiksi bir kanal olan karpal tünelindeki basıncı artırabilir. Bu “tünel” boyunca uzanan sinirler sıkışırlar ve bu da uyuşma, karıncalanma, sızlama veya yanma hissi veya hafif bir ağrı yaratabilir.

Pek çok doğum uzmanı doğum sırasında yırtılmayı önlemek için perineuma (vajinanızın etrafındaki alan) masaj yapmayı tavsiye etmektedir. Herkes bunu rahat bir şekilde yapamayabilir ve bu her durumda işe yaramayabilir ama denemek isterseniz, şimdi başlamanın zamanı. Peki bunu nasıl yapacaksınız?

• Ellerinizi yıkayın ve daha sonra ılık, rahat bir alanda oturun. Bacaklarınızı yarı uzatılmış bir şekilde iki yana açın. Parmaklarınıza ve başparmaklarınıza ve perineum bölgesinin etrafına E Vitamini yağı (E vitamini kapsüllerinden) veya saf zeytinyağı koyun.
• Başparmaklarınızı vajinanızın yaklaşık 2,5- 3,5 cm kadar (parmağınızın ilk boğumuna kadar ya da onu biraz geçecek kadar) içine koyun. Rektuma doğru bastırın ve aynı şekilde yanlara doğru bastırın. Hafif bir yanma veya sızlama hissedene kadar hafifçe ve düz bir şekilde esnetmeye devam edin. Bu esnetme hareketini yaklaşık 2 dakika - sızlama azalmaya başlayana kadar yapın.
• Başparmaklarınızın vajinal kanalın kenarlarına bakacak şekilde vajinal kanalın alt bölümüne öne ve arkaya doğru yavaşça ve hafifçe masaj yapın ve bebeğinizin başının doğumda yapacağı gibi bu dokuları hafifçe öne çekin. Bunu 3-4 dakika kadar yapın.
• Nazik davranın, çünkü kaba bir dokunuş bu hassas dokularda morarma veya şişmeye neden olabilir. Masaj sırasında idrar yoluna (idrar boşluğu) basınç yapmaktan sakının. Bu durum tahrişe veya enfeksiyona neden olabilir.

Reklam
Reklam

SİZİN İÇİN İPUÇLARI - El bileğini rahatlatma

Karpal tünel ağrısını en aza indirmek için:
• Gece birdenbire saplanan bir sancı hissettiğinizde, uyuma pozisyonunuzu değiştirin ve kollarınızı bir veya iki yastıkla desteklemeye çalışın.
• Ellerinizin üzerinde uyumayın. Eğer ağrı veya sızı ile uyanırsanız, bundan kurtulana kadar ellerinizi hafifçe sallamayı deneyin.
• Bilgisayarda çalışırken, sandalyenizin yüksekliğini yazı yazarken kollarınız dirseklerden parmak uçlarına kadar düz olacak şekilde ayarlayın. Özel ergonomik bir klavye kullanmayı deneyin ve kollarınızı uzatmak için sıksık ara verin.
• Zorlayıcı, tekrar edici el hareketleri gerektiren işlerden sakının. Eğer işiniz bu tarz bir hareket gerektiriyorsa, el veya bilek bağı takmayı deneyin (bunlar büyük eczanelerde bulunmaktadır).
• Ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilecek ve bilek gücünü artıracak bir spor olarak yoga yapmayı deneyin.
• Eğer yukarıdakilerin hiçbiri işe yaramazsa doktorunuzla konuşun.