Hamilelikte 34. hafta

34 haftalık hamilesiniz- sadece 42 gün kaldı!

Bebeğiniz şimdi yaklaşık 2150 gram ağırlığında ve başının üstünden ayağının altına kadar yaklaşık 43 cm uzunluğunda. Merkezi sinir sistemi hala olgunlaşıyor ama akciğerleri şu anda iyi gelişmiş durumda. Bu, bebeğinizin erken gelmeye karar vermesi olasılığına karşı iyi bir haber. Eğer erken doğumla ilgili kaygılarınız varsa, bu hafta doğan bebeklerin yüzde 99’unun anne karnı dışında hayatta kalabildiğini – ve pek çoğunun erken doğumla ilgili uzun vadeli büyük sorunları olmadığını bilmek sizi mutlu edecektir.Bebeğiniz şimdi yaklaşık 2150 gram ağırlığında ve başının üstünden ayağının altına kadar yaklaşık 43 cm uzunluğunda. Merkezi sinir sistemi hala olgunlaşıyor ama akciğerleri şu anda iyi gelişmiş durumda. Bu, bebeğinizin erken gelmeye karar vermesi olasılığına karşı iyi bir haber. Eğer erken doğumla ilgili kaygılarınız varsa, bu hafta doğan bebeklerin yüzde 99’unun anne karnı dışında hayatta kalabildiğini – ve pek çoğunun erken doğumla ilgili uzun vadeli büyük sorunları olmadığını bilmek sizi mutlu edecektir.

Reklam
Reklam

Hamileliğin 34. Haftasında Vücudunuz

Son zamanlarda kendinizi biraz yorgun hissediyor olabilirsiniz ve bu vücudunuzun yaşadığı tüm değişiklikler düşünüldüğünde oldukça anlaşılır bir durum. Biraz dinlenin ve doğum için biraz enerji toplayın. Ayakta çok fazla zaman geçirmeniz gerekiyorsa, karnınızı destekleyen ve ağırlığın bir kısmının yeniden dağıtılmasına yardımcı olan bir hamilelik kemeri takmayı deneyin.

Çoğu zaman, kardiyovasküler ve sinir sisteminiz vücudunuzda yaşanan pek çok değişime ayak uydurma becerisine sahiptir ama nadiren bunu yapamazlar ve bu durum başınızı döndürebilir. Baş dönmesi veya denge kaybının nedeni, çok hızlı ayağa kalkmak, düşük kan şekeri, ağır kansızlık ve aşırı ısınma dahil pek çok şey olabilir. Bazı kadınlar hamilelik esnasında “pasif düşük tansiyon sendromu” denilen bir durum geliştirirler. Sendrom, sırt üstü uzandığınızda kalp hızınızda ve kan basıncınızda bir değişime neden olarak ortaya çıkabilir ve siz pozisyon değiştirene kadar baş dönmesi hissetmenize neden olur.

Reklam
Reklam

Aynı zamanda göbeğinizin üzerinde kaşıntılı kırmızı şişlikler veya izler fark edebilirsiniz (bunlar uyluklarınıza ve kalçalarınıza da yayılmış olabilir). Bu çoğu zaman kaşıntılı ve ürtikaryal hamilelik kabarcıkları ve plakları (kısaca PUPPP) denilen, büyük ihtimalle zararsız olan bir durumdur ama kesin teşhisi koyma işini doktorunuza bırakın. Kızarıklık olmasa bile vücudunuzun her yerinde kaşıntı hissediyorsanız doktorunuza haber verin. Bu bir karaciğer sorununun işareti olabilir.

SİZİN İÇİN İPUÇLARI - “Baş dönmelerini” engellemek

Baş dönmesini engellemek için:
• Sandalyenizden veya yatağınızdan bir kerede fırlamayın. Ayağa kalkarken yavaşça hareket edin.
• Bir yerde uzun bir süre kalıyorsanız, dolaşımı artırmak için bacaklarınızı hareket ettirin.
• Sıcak ve kalabalık yerlerden kaçının ve birkaç kat üstüste giyin ki gerektikçe bunları çıkarabilesiniz.
• Ilık — sıcak değil —duş alın veya banyo yapın ve banyoyu serin tutmaya çalışın.
• Biraz egzersiz yapmak iyidir ama kendinizi yorgun hissediyorsanız bunu aşırı yapmamaya dikkat edin.
• Günde en az sekiz bardak su içerek vücudunuzdan suyu eksik etmeyin — egzersiz yapıyorsanız ve hava sıcaksa daha fazla.
• Üç büyük öğün yerine gün boyunca küçük ve sık aralıklarla yiyerek kan şekerinizin dibe vurmasını önleyin. Öğünleri asla kaçırmayın.
• Geceleri yan yatın-sırt üstü yatmaktansa, sol tarafınız daha fazla işe yarayacak olmasına rağmen her iki taraf da daha iyidir.
• Vücudunuzun alt yarısındaki dolaşıma yardımcı olmak için destek çorapları giyin.
• Eğer doktorunuz reçete yazdıysa bir demir takviyesi veya demir içeren bir doğum öncesi vitamin alın.

Reklam
Reklam