Hamilelikte 35. hafta

35 haftalık hamilesiniz – sadece 35 gün kaldı!

Bebeğiniz büyüyor. Şimdi 2,5 kilogramın üzerinde ve başından ayaklarına kadar yaklaşık 46 cm. Elbette, hala içinizde kıvrılmış vaziyette: rahminizde öylesine bir hal aldı ki gerçekte artık yüzmüyor ve takla atmaya çok da meyilli değil. Fakat daha dar alanlar daha az hareket sıklığı anlamına gelmez, bebeğiniz hala her zaman yaptığı sıklıkta tekmeliyor olmalıdır. Eğer bir azalma fark ederseniz, sağlık uzmanınızı arayın. Bebeğinizin böbrekleri şimdi tamamen gelişmiş durumda ve karaciğeri bazı atık maddeleri işleyebiliyor. Temel fiziksel gelişiminin çoğunluğu şu ana kadar tamamlandı – gelecek birkaç hafta tamamen kilo almakla geçiyor olacak.

Reklam
Reklam

Hamileliğin 35. Haftasında Vücudunuz

Şimdi kaburgalarınızın altına kadar çıkmış durumda olan rahminiz gerçek hacminin 15 katına kadar genişlemiştir ve vücudunuzda ona yer kalmamış gibi hissedebilirsiniz! Rahminizin içine göz atabilseydiniz, şimdi daha az amniyotik sıvı olduğunu ve bebeğinizin daha fazla yer kapladığını görürdünüz. Şişen rahminiz diğer iç organlarınızı da sıkıştırır, muhtemelen daha sık tuvalete çıkmanız, mide yanması ve diğer sindirim problemlerini yaşamanız bu yüzdendir. Eğer bu problemleri yaşamıyorsanız şanslı azınlıktan birisiniz.

Doktorunuz ya da ebeniz muhtemelen sizi doğuma kadar her hafta görmeye başlamak isteyecektir. Bebeğinizin aktivite seviyesini takip etmek için sizden fetal hareketleri takip etmenizi isteyebilir. Şimdi ve 37. hafta arasında Grup B streptococci (GBS) denilen bakteriyi kontrol etmek için bir kültür de yapmak isteyecektir. Bu işlem vajinanızın alt ucundan ve rektumunuzdan parça alınarak yapılır, parça alınan çubuk sıradan bir pamuklu çubukla aynı boyutlarda olduğundan bu işlem canınızı yakmayacaktır. Grup B streptococcus yetişkinlerde genellikle zararsızdır, fakat ona sahipseniz ve doğum sırasında bebeğinize geçerse komplikasyonlara sebep olabilir (zatürree, menenjit ya da kan enfeksiyonu gibi). Hamile kadınların %10-30’u bu bakteriyi taşıdığı ve bundan haberdar olmadığı için, bunun incelenmesi önemlidir. (Bakteri kendiliğinden gelir ve gider, hamileliğinizin başlarında incelenmemesinin nedeni budur.)

Reklam
Reklam

SİZİN İÇİN İPUÇLARI - Tüm ağrı ve sızıları kolaylaştırma yolları

Bu zamanlarda yerini saptamakta zorlanacağınız tüm vücudunuzda bir rahatsızlık hissetmeye başlayabilirsiniz. Üstesinden gelebilmek için:

• Otururken ya da yatakta uzanırken pozisyonunuzu değiştirin. Sizin için en iyi olanın hangisi olduğunu görebilmek için çeşitli pozisyonları deneyin.
• Yastıkları kullanın – elbette yatakta, ama aynı zamanda araba, kanepe ya da ofisteki koltuğunuzda da. Göbeğinizi altından desteklemek sırtınızdaki ağrıları ve rahminizin çevresinde hissedebileceğiniz baskıyı azaltabilir.
• Pelvik eğilmeler yapmayı deneyin. Sırtınızı düz şekilde duvara dayayarak durun ve bacaklarınızı hafifçe bükün. Sırtınızı duvara bastırın ki tüm sırtınız bir kerede duvarla temas edebilsin. 5 saniye boyunca tutun, sonra bırakın.
• Birkaç dakikalığına uzanın. Göbeğiniz, sırtınız ya da ayak bilekleriniz, hangisi sizi rahatsız ederse etsin, göbeğinizi bir kazak, havlu ya da yastıkla destekleyerek sol tarafınızın üstüne yattığınızda hiçbiri rahatınızı bozamaz. Daha da rahat etmek için bacaklarınızın arasına yastık yerleştirin.

Reklam
Reklam