Hamilelikte 38. hafta

38 haftalık hamilesiniz - sadece 14 gün kaldı!

Bebeğiniz gerçekten şişmanlamış durumda. Artık yaklaşık 2700 gr ila 3400 gr ağırlığında ve muhtemelen boyu da 48 ile 51 cm civarında. Sıkı bir tutuşa sahip ki yakında serçe parmağınızı sıkıca kavradığında bunu hissedeceksiniz! Organları tamamen gelişti ve yerli yerinde, ancak akciğerleri ve beyni ise - şu anda işlev görecek kadar gelişmiş olsa da - çocukluğu boyunca gelişmeye devam edecek.
Bebeğinizin gözleri ne renk olacak merak ediyor musunuz? Şu anda bunu tahmin edemeyebilirsiniz. Eğer kahverengi gözlerle doğarsa, muhtemelen kahverengi kalacaklardır. Eğer çelik grisi veya koyu mavi gözlerle doğarsa, gözleri gri kalabilir veya 9 aylık oluncaya kadar yeşil, ela ya da kahverengiye dönebilir. Bunun sebebi, çocukların irisinin (gözün renkli kısmı), doğumdan sonraki aylarda daha fazla pigment kazanmasıdır, ancak gözlerinin rengi “açılmaz” veya daha maviye dönmez. (Yeşil, ela ve kahverengi gözler, gri veya mavi gözlere göre daha fazla pigment içerirler.)

Reklam
Reklam

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

İlk defa anne olanlar için, doğum sancısı ve doğum ortalama 15 saat sürmektedir, ancak bu süre kadından kadına büyük ölçüde farklılık gösterir.

Hamileliğin 38. Haftasında Vücudunuz

Önünüzdeki birkaç hafta, bir bekleme oyunudur. Bu süreyi, bebeğinizin odasını hazırlamak veya bebek doğduktan sonra bir süre ilgilenemeyeceğiniz işleri halletmek için kullanın. Şekerlemeler yapın ve hazır fırsatınız varken kitap okuyun.

Ayaklarınızın şişmesi, bu son haftalarda normaldir, ancak elleriniz veya yüzünüzde herhangi bir şişme, ani kilo alma, sürekli veya şiddetli baş ağrıları, bulanık görüş veya gözlerinizin önünde benekler ya da karnınızın üst kısmında ağrı fark ederseniz, hemen doktorunuzu arayın, çünkü bunlar, preeklampsi adı verilen ciddi bir rahatsızlığın belirtileridir.

SİZİN İÇİN İPUÇLARI - Kendinizi şımartın

Bebeğiniz gelmeden önceki bu son haftaları (belki de günleri?), kendinizi şımartmak ve hazırlamak için kullanın:
• Zihninizin - ve bedeninizin - ihtiyacı olan ferahlığı vermek için doğum öncesi masajı yaptırın.
• Eğer masaj çok fazla uğraş gerektiriyor gibi görünürse, bir pedikür yaptırın. Zaten şu an kendi ayak tırnaklarınızı kesmek oldukça zor.
• Bir roman okuyun veya sinemaya gidin - bunlar, bebeğiniz doğduktan sonra zaman bulamayacağınız şeylerdir.
• Eşinizle birlikte şık bir akşam yemeğine gidin. Bebeğiniz doğduktan sonra yapabilecekleriniz, ya dışarıdan yemek söylemek ya da pratik ev yemekleri olacaktır.

Reklam
Reklam