Hamilelikte 39. hafta

39 haftalık hamilesiniz - sadece 7 gün kaldı!

Bebeğiniz, dünyayı karşılamaya hazır! Doğumdan sonraki vücut sıcaklığının kontrolüne yardımcı olmak için kilo almaya devam etse de, şimdiden boyu muhtemelen 51cm ve kilosu ise 3100 gr.ın biraz üzerinde. (Yeni doğan erkek bebekler, yeni doğan kız bebeklere oranla biraz daha kilolu olma eğilimindedirler.) Bebeğinizin organları tamamen gelişmiş durumda ve yerli yerinde. Dış deri tabakaları ise altta yeni deri oluştuğundan soyulmaya başladı. Bebeğiniz, doğuma kadar daha önce hiç olmadığı derecede aktif kalmalıdır. Harekette bir azalma, bir problemin işareti olabilir, bu nedenle eğer bebeğinizin hareketlerinin azaldığını hissederseniz, hemen doktorunuza başvurun.

Reklam
Reklam

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Öngörülen doğum tarihleri, belirli bir hedeften ziyade bir kılavuzdur. Sadece 20 bebekten biri, öngörülen doğum tarihinde doğmaktadır.

Hamileliğin 39. Haftasında Vücudunuz

Her ziyaretinizde, ebeniz veya doktorunuz, bebeğinizin büyümesi ve konumunu kontrol etmek için dışarıdan bir karın muayenesi yapacaktır. İlaveten, rahim boynunuzun (serviks) bozulmaya (incelmeye) ve genişlemeye (açılmaya) başlayıp başlamadığını görmek için iç bölgeden bir test yapar. Eğer planlanan hafta geçti ve bebeğiniz hala gelmediyse panik olmanıza gerek yok. Bebeklerin sadece yüzde 5’i, planlanan doğum tarihinde doğmaktadır. Eğer planlanan doğum tarihinizi geçmişseniz, doktorunuz; hamileliğe devam etmenin güvenli olduğundan emin olmak için 40 haftadan sonra size bir fetal test (genellikle sonogram) ayarlayacaktır. Eğer doğumunuz kendiliğinden başlamazsa, çoğu doktor tarihi geçtiğiniz birinci ve ikinci hafta arasında doğumu başlatacaktır.

Reklam
Reklam

Televizyon komedi dizilerindeki hamile kadınların doğuma girmeden hemen önce suyu, her zaman dramatik biçimde gelmektedir. Sizin başınıza da benzer bir senaryo geleceğinden endişelenmeyin. Hamileliklerin yüzde 15’inden azında, doğum başlamadan önce membranlar yırtılır. Her halükarda, eğer suyunuz gelirse veya bir akıntı yaşayabileceğinizden şüphelenirseniz, hemen doktorunuzu arayın ancak sakin kalın - ilk kasılmanızdan önce saatler olabilir. Ayrıca, eğer bebeğinizin hareketlerinde bir azalma hissedersiniz, sıvı akıntınız olsun ya da olmasın, hemen doktorunuza haber vermelisiniz.

Doğumun başlamasının, su gelmesinden daha yaygın işaretleri vardır. İç çamaşırınızda veya tuvalette, mukus tıkacınızı - servikal kanalınızı tıkayan, küçük miktarda kalın mukus tabakası - fark edebilirsiniz. Ufak bir miktar, kahverengimsi, pembe veya kırmızı kan ile karışmış olabilir. (Eğer az miktarda kan ile karışmış mukus haricinde vajinal lekelenme veya kanamanız varsa, gecikmeden doktorunuzu aramalısınız.) Doğum genellikle, mukus tıkacın görülmesinden bir veya iki gün içerisinde başlar. Doğumun bir diğer işareti ise, düzenli - ancak giderek süresi kısalan - aralıklarla kasılmalardır. Doktorunuz veya ebeniz, size ne zaman kendisini aramanız gerektiğini söyleyecektir, ancak bunun zamanı genellikle, kasılmalarınızın her birinin bir dakika sürdüğü ve bir saat içerisinde her beş dakikada bir olmasıdır. (Bir kasılmanın başlangıcından diğerinin başlangıcına kadar olan süre.)

Reklam
Reklam

SİZİN İÇİN İPUÇLARI - Doğum stresiyle başa çıkmak

Bilinmeyene dair korku, doğum sancısı ve doğum konusunda sinirlerinizi özellikle gerebilir. Aşağıda yazılanları aklınızda tutarak sinirlerinizi yatıştırabilirsiniz:

• Doğum sancısı, amacı olan bir sancıdır - dünyaya bir yaşam getiriyorsunuz - ki bu, mesela bacağınız kırıldığında yaşayacağınız ağrıdan farklıdır.
• Bu rahatsızlık ve ağrının üstesinden gelebilirsiniz. (Eğer gerçekten dayanılmaz olsaydı, kadınlar çok uzun zaman önce doğurmayı bırakırlardı!)
• Eğer isterseniz veya ihtiyacınız olursa ağrının giderilmesini isteyebilirsiniz.
• Bazı kadınlar için, başka kadınlardan doğum öyküleri dinlemek korkularının yatışmasına yardım eder.
• Çoğu kadın, doğum sancısı ve doğurma sırasında yanlarında bir doğum danışmanının (eğitimli bir çocuk doğurma yardımcısı) bulunmasının, endişelerini büyük ölçüde yatıştırdığını belirtmektedir. Bir danışman bulmak için çok geç değil; doktorunuzdan size birini tavsiye etmesini isteyebilirsiniz.

Reklam
Reklam