Hamilelikte 4. hafta

4 haftalık hamilesiniz - sadece 252 gün kaldı!

Bebeğinizin gelişimindeki en önemli ve risklere açık dönem bu hafta başlıyor ve sonraki altı hafta boyunca devam edecek. Bu süre boyunca, bebeğinizin tüm organları gelişmeye ve çalışmaya başlayacak. Bebeğiniz bu “embriyonik dönemde” iken, gelişimini engelleyebilecek her şeye karşı özellikle duyarlıdır.

Şimdiden itibaren doğacak olan bebeğiniz, organlarının ve uzuvlarının gelişeceği iki tabaka, epiblast ve hipoblasta sahip. İlkel plasenta da bu noktada iki katmandan oluşmaktadır. Hücreleri rahminizin duvarına doğru yol açar ve bu haftanın sonunda işlev görmeye başladığında gelişmiş olan plasentanın büyümekte olan bebeğinize besin ve oksijen sağlaması için kanınızın içeriye akacağı alanlar yaratır.

Reklam
Reklam

Ayrıca, şu anda bebeğinize ev sahipliği yapacak olan amniyotik kese, büyüdükçe onun için yastık görevi görecek olan amniyotik sıvı ve bebeğinizin kırmızı kan hücrelerini üreten ve plasenta bu görevi devralmaya hazır olana dek ona besin ulaşmasına yardımcı olan yumurta kesesi de artık mevcuttur.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Gebe kalmanın ardından, embriyonuz vücudunuzun onu bir işgalci olarak reddetmesini engellemek için erken hamilelik faktörü salgılamaya başlar

Hamileliğin 4. Haftasında Vücudunuz

Bu hafta, evde yapılan bir hamilelik testi size hamile olup olmadığınızı kesin bir şekilde söyleyebilir. Eğer pozitif sonuç aldıysanız, tebrikler! Bunu kutlayın ve daha sonra doktorunuzu arayarak ilk doğum öncesi randevunuzu alın. Randevu için bir ay veya daha fazla beklemeniz gerekirse şaşırmayın. Pek çok doktor en az 8 hafta geçene kadar sizi görmeyecektir. Ancak tüm soruları bu zamana kadar saklamayın. Eğer reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilaç tedavisi görüyorsanız bunlara devam etmenin güvenli olup olmadığını şimdi sorun. Ve eğer halihazırda başlamadıysanız doktorunuza danışarak bir prenatal vitamin almaya başlayın. Semptomlarla ilgili olarak pek çok kadın gazdan şikayet eder. Hamilelik midenizdeki ve bağırsaklarınızdaki bakterilere yiyecekleri ayrıştırmak için daha fazla zaman tanıyarak sindirimi yavaşlatır ve bu durum fermantasyonu artırarak gaza neden olur.

Reklam
Reklam

SİZİN İÇİN İPUÇLARI - Gazı rahatlatmanın 5 yolu

  1. Vücudunuzda gaza sebep olan yiyecekleri bulun ve onları yemeyi azaltın. En çok gaz yapanlar: fasulye, lahana, karnabahar, brüksel lahanası, brokoli, kuşkonmaz, soğan, armut, enginar ve karbonatlı içecekler.
    1. Büyük porsiyon yemek yemeyin. Bunun yerine gün boyunca birkaç kez küçük porsiyon yemek yiyin.
    2. Yemek yerken konuşmayın. Yemeğe zaman ayırın ve iyice çiğneyin.
    3. Yemek sırasında sıvı alımını azaltın (bunu yemek aralarında sıvı alarak dengeleyebilirsiniz).
    4. İçeceklerinizi şişeden ya da pipetle içmek yerine bir bardaktan için ve hızlı bir şekilde hepsini bir kerede yutmayın.