Hamilelikte 40. hafta

40 haftalık hamilesiniz- bebeğiniz bu hafta doğuyor!

Bebeğinizin ne büyüklükte olacağını kesin söylemek zordur, fakat ortalama yeni doğan kiloları, 3100 gr.ın biraz üzeridir ve boy ise yaklaşık 51 cm.dir. Bebeğinizin vücudunun en büyük kısmı kafasıdır, fakat halen yumuşak olan kafatası, doğum kanalından geçerken sıkışması için gerekli esnekliği ona sağlayacaktır. Bebeğiniz, her geçen gün büyümeye devam edecektir; tırnakları ve saçları da uzamaya devam edecektir. Pek çok ebeveyn, yeni doğan bebeklerinin tırnaklarının en başından beri ne kadar uzun ve keskin olduğuna şaşırmaktadır. Tırnaklarını hemen kesmek (bir hemşireden yardım isteyin), bebeğinizin yüzünü çizmesine engel olabilir.

Reklam
Reklam

Hamileliğin 40. Haftasında Vücudunuz

Tıptaki gelişmelere rağmen, bir kadının ne zaman doğum yapacağını kesin olarak bilmenin halen bir yolu yoktur. Düşündüğünüz kadar geç kalmış olmayabilirsiniz, özellikle de tam olarak düşündüğünüz zamanda bebeğinize hamile kalmadıysanız. Fakat güvenilir tarih belirleme olsa bile, bazı kadınların yine de uzun hamilelikleri olmaktadır ve uzmanlar bunun nedenini anlayamamaktadır.

“Zamanı geçirmiş” sayılmadan önce halen birkaç haftanız var. Fakat, bebeğinizin halen geliştiğinden emin olmak için, bu hafta - veya en geç 41. haftanın başlangıcında - doktorunuz, bebeğinizi takip etmek için bio-fiziksel profil (BFP) adı verilen özel bir teste başlamak isteyecektir. (Eğer, herhangi bir hamilelik komplikasyonunuz varsa, çoktan bu teste başlamış olmanız gerekir.) BFP, bebeğin genel hareketlerine, nefes alış verişine ve kas tonuna (elini açıp kapatıyor mu kapatmıyor mu veya ellerini uzatıp sonrasında uzuvlarını esnetiyor mu esnetmiyor mu), ve bebeği kuşatan amniyotik sıvıya bakmak için ayrıntılı bir ultrasondan oluşur. (Bu önemlidir, çünkü plasentanın bebeği ne kadar iyi desteklediğinin bir yansımasıdır.). Test ayrıca, 20 dakika veya daha uzun sürelik bir kalp atışı izlemesini de içerir. Alternatif olarak, bazen değiştirilmiş BFP adı verilen testten de olabilirsiniz ki bu test, bebeğinizin kalp atış hızının fetal bir monitör ile takibini ve amniyotik sıvı miktarının ultrason değerlendirmesini içerir. Bu testler, genellikle haftada iki kere yapılır. Eğer fetal test güven verici değilse - amniyotik sıvı düzeyi, mesela, çok düşükse - en kısa sürede doğumunuzun başlatılması planlanacaktır. Eğer ciddi bir sorun varsa da, hemen sezaryene alınmanız gerekebilir.

Reklam
Reklam

Doktorunuz ayrıca rahim boynunuzun ne kadar “olgunlaştığını” da kontrol edecektir. Konumu, ne kadar yumuşak olduğu, ne kadar bozulduğu (inceldiği) ve ne kadar genişlediği (açıldığı) gibi parametrelerin hepsi, doğumun ne zaman ve nasıl başlayacağını etkileyebilir. Eğer doğumunuz kendiliğinden başlamazsa, 41 ila 42. haftalar arasında başlatılacaktır.

SİZİN İÇİN İPUÇLARI - Sinirlerinizin bozulmasını engellemek

Burada, doğum başlayıncaya kadar sabretmenizi sağlayabilecek birkaç yol yer almaktadır:

• Yakın bir arkadaşınızla öğle yemeğine çıkın.
• Evinizin yakınlarında olun. Kasılmalarınız başladığında, şehrin öteki ucunda olmak istemezsiniz.
• Bebek geldikten sonra ısıtıp yiyebileceğiniz yemekler pişirin ve dondurucuya koyun.
• Film, kamera pilleri veya fotoğraf kağıdı stoğu yapın.
• Yürüyüşe çıkın veya yüzmeye gidin. Egzersizin doğumunuzu kolaylaştıracağına dair bilimsel bir kanıt olmasa bile, pek çok kadın bunun yardımı olduğunu söylemektedir.