Hamilelikle birlikte farklılaşmaya başlayan saç ve cilt yapısına, bebeğin büyümesiyle fazla kilolar eklenince güzelliğini sorgulayan anne adayları için güzellik önerileri..
Uzmanı Op. Dr. Kağan Kocatepe'nin önerileri güzelliğin yanı sıra değerli bilgiler içeriyor.
Cilt bakımı
Hamilelik döneminde cildinizde önemli değişiklikler meydana gelir. Cilt çatlakları mekanik etkilere (rahmin büyümesi) bağlı olarak oluşurken, sivilce ve cilt lekeleri gibi sorunlar hormonal değişimlere bağlı olarak ortaya çıkar. Özellikle yaz aylarında cildinizi güneşten korumak, bu lekelerin oluşumunu önlemede faydalıdır. Bazı anne adaylarının hamilelik döneminde cilt yapısı çok kuru, bazılarının da aşırı yağlı olabilir. Belli kurallara bağlı kalınarak cilt bakımı devam ettirilebilir. Cildin nem dengesini korumak için kullanılan günlük kremler hamilelikte de kullanılabilir. Kurumaya bağlı oluşabilecek çatlaklardan kaçınmak için bu amaçla üretilmiş lanolinli kremler, kakao ve badem yağı cilt için uygundur. Cilt kuruluğunu önlemede çok sıcak suyla yıkanmaktan kaçınmak da faydalıdır. Özellikle yaz aylarında çok sık duş almanın da cilt kuruluğuna yol açabileceği ve sıvı alımına dikkat edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Aromaterapi ürünlerinin içeriği tam olarak araştırılmamış olması nedeniyle bu ürünlerin hamilelik döneminde kullanılmasını önermiyoruz. Cildinde sivilce gelişme eğilimi olan anne adaylarında bu sorun özellikle ilk 3 ayda belirgin hale gelebilir. Anne adayı doktoruna danışmadan hiçbir sivilce giderici ürün kullanmamalıdır. Cilt için en ideal bakım, yüzün düzenli olarak uygun bir temizleyici ile günde 2 kez temizlenmesidir. Glikolik asitli ürünler, hamilelik döneminde kullanılabilir. Yaşlanmayı geciktirici, kırışık giderici, leke giderici, tüy giderici ve diğer günlük yaşamın parçası olmayan özel cilt ürünlerinden kaçınılması önemlidir. Bu ürünlerin içeriklerinde çok sayıda, etkisi tam olarak aydınlatılamamış madde bulunur. Hamilelikte cilt değişikliklerinin sorumlusu artan hormonlardır.
Tırnak bakımı
Tırnaklar cildin bir uzantısı olarak kabul edilmiş olması gerekir. Tırnaklar, kanın oksijen yeterliliği hakkında anestezi doktoruna önemli bilgiler verirler.
Hamilelikte kadınların önemli bir kısmında karın cildinde, kalçalarda ve göğüslerde çatlaklar ortaya çıkar. Cildin aşırı gerilmesine bağlı olarak ortaya çıkan bir değişimdir ve çoğu zaman çatlayan bölgelerde bu tabloya rahatsız edici bir kaşıntı da eşlik eder. Hamilelik döneminde kırmızı görünümde olan çatlaklar, bebeğin doğmasından sonra kısa zamanda gümüş bir renk alır ve kalıcıdırlar. Çatlaklar, çok ender durumlarda kozmetik sorun yaratacak kadar yaygın olabilirler.
Saç bakımı
Anne adaylarının çoğunda saçlar hormonal değişikliklere bağlı olarak daha parlak bir hal alır. Bazı anne adaylarında saçlarda yağlanma, kırılma, dökülme görülebilir. Bu dönemde saç bakımı daha da zor olduğundan en iyisi kısa kestirmektir. Çok sık saçınızı fırçalamanız, sert hareketlerle taramanız doğru değildir. Özellikle doğumdan sonraki günlerde hızlı bir şekilde saç dökülmesi ortaya çıkabilir. "Telogen affluvium" adı verilen bu durum, kılların büyüme fazlarının hormonal seviyelerinartar. Tedavi gerektiren bir durum değildir. 3-6 ay sonra kendiliğinden düzelir.
Kıyafet seçimi
Özellikle hamileliğin 4. ayının başından itibaren artık eski kıyafetlerin, özellikle de sutyenin dar geldiği fark edilebilir. Bu aşamada henüz daha "hamile kıyafeti" satın alınmasına gerek olmasa da bol kıyafetler daha rahat hissetmeyi sağlayabilir. Anne adaylarının çoğu, hamilelikte sıcağa duyarlı hale gelirler ve bu nedenle daha hafif kıyafetler tercih ederler. Yine de özellikle kış mevsiminde hafif de olsa mevsim koşullarına uygun, sıcak tutan kıyafetler seçilmelidir. Hamilelikte kıyafet tercihinde maksimum özgürlük temel kuraldır. Anne adayları her zaman için rahat hissedecekleri kıyafetler tercih etmelidir. "Stretch" olarak tabir edilen dar kesim pantolonların bacaklardaki dolaşımı en¬gelleyerek varis oluşumuna etkisi bulunabileceği unutulmamalıdır. Hamilelikte ayakkabı seçimi de çok önemlidir ve alçak topuklu ayakkabılar tercih edilmelidir. Topuksuz ve yüksek topuklu ayakkabılar, doğal denge merkezini değiştirerek bel ağrısı oluşumuna neden olabilirler.
Banyo ve duş
Günlük yıkanma sayısında bir kısıtlama yoktur, ancak bazı noktalara dikkat edilmelidir. Öncelikle küvete girip çıkarken kaymamak için gerekli önlemler alınmalıdır. Bedenin ağırlık merkezi değiştiğinden ve yine ani kalkmalarda tansiyonun düşmesine eğilimli olunduğundan küvete girerken ve küvetten dışarı çıkarken özellikle dikkat edilmelidir. Küvetin içine ve girişine, kaymayı önleyen plastik halılar eklemek iyi bir çözümdür. Özellikle son 3 ayda küvete girerken ve çıkarken yardım alınması önerilir. Hamileliği takip eden doktor aksini önermedikçe, küvet banyosu yapılmasında bir sakınca yoktur. Banyo suyunun sıcaklığının çok yüksek olmamasına dikkat edilmelidir.
Diş sağlığı
Hamilelik öncesi dişlere verilen önem hamilelikte de aynen sürdürülmelidir. Dişler, günde en az bir kez fırçalanmalıdır. Tatlı yiyeceklerin ağızda birkaç saat bile kalmasının hemen çürük oluşumuna yol açtığı unutulmamalıdır ve diş sağlığına gereken önem gösterilmelidir. Bazı anne adaylarının hamilelik döneminde ciltleri çok kuru, bazılarının da aşırı yağlı olabilir. Belli kurallara bağlı kalınarak cilt bakımı devam ettirilebilir. Cildin nem dengesini korumak için kullanılan günlük kremler hamilelikte de kullanılabilir.
Egzersiz önerileri
Bakım ürünlerine dikkat!
Hamilelik devam ettikçe güzelliği korumanın yolu, elbette anne adayının kendi aldığı önlemlerle birlikte kullanacağı bakım ürünleridir. Kullanılan ürünlerden bazıları bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bakımsız olmayı hiçbir kadın tercih etmez. Bakımsız tırnaklar, arada beyazların göründüğü veya boyası gelmiş saçlar... Tüm bunlar için yapılan tek bir şey var ki o da güzellik salonlarına koşmak. Peki hamilelikte zararı henüz kanıtlanmamış olan saç boyama işlemini, anne adayı en sağlıklı yoldan nasıl çözebilir? Hamilelikte saç boyamanın bebek üzerine ne gibi etkileri olduğunu araştıran çalışmalar yeterli olmadığından önerimiz 10. haftaya kadar saçların boyatılmaması, 10. haftadan sonra ise organik boya kullanılması. Organik saç boyalarını kuaförünüzden talep ettiğinizde kolaylıkla bulabilirsiniz. Önemli olan, bu konuda ısrarlı olmanız. Saç düzleştirme ve permada ise saç köklerine kimyasal işlem uygulandığından, bu işlemler hamilelik döneminde önerilmez.