Hamilelikte Gebelik Zehirlenmesine Dikkat

Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hatice Gürsoy, gebelik zehirlenmesinin müdahale edilmediği takdirde anne ve bebeğin yaşamı

Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hatice Gürsoy, gebelik zehirlenmesinin müdahale edilmediği takdirde anne ve bebeğin yaşamı için risk oluşturabileceğini belirtti.

Gürsoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, halk arasında "gebelik zehirlenmesi" olarak bilinen "preeklempsi" hastalığının gebeliğin 20. haftasından sonra görülen yüksek tansiyon, idrarda protein atımı ve ödem ile başlayan belirtilerle kendisini gösterdiğini ifade etti.

Hastalığın, gebe kalmadan önce tansiyon hastası olanlarda, fazla kilolu olanlarda, 20 yaşından küçük ve 40 yaşından büyük gebelerde, diyabet ve böbrek hastalığı olan kişilerde daha çok görüldüğünü vurgulayan Gürsoy, şu bilgileri verdi:

Reklam
Reklam

"Gebelik zehirlenmesi, müdahale edilmezse anne ve bebeğin yaşamını tehdit edecek boyutta tehlikelere neden olabilir. Bebekte gelişme geriliğine neden olabilir. Bu risklere karşı her kadının hamilelik önce ve sonrası taramalarını yaptırması çok önemlidir. Erken tanı ile hamilelikte yaşanan sorunlar minimuma indirilebilir. Özellikle hamilelikte tansiyon takibi düzenli yapılmalıdır. Gebelik zehirlenmesinin önüne geçmek için etkili yöntem dengeli beslenme ve gebelik sürecinde düzenli olarak kontrollere gitmek ve doktorun önerilerine mutlaka uymaktır. Takip altında olunduğu sürece gebelik zehirlenmesi korkulacak bir durum değildir."

Muhabir: İbrahim Süzer / Tolga Albay

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz