Hamilelikte gripten korunmanın yolları

Hamilelik döneminde bağışıklık sistemi zayıfladığı için hamileler grip açısından daha büyük risk altındadır. Kalp ve akciğerler daha çok çalıştığından hamilelikte vücut daha çok yorulur ve virüslere daha açık hale gelir.

Hamilelik döneminde bağışıklık sistemi zayıfladığı için hamileler grip açısından daha büyük risk altındadır. Kalp ve akciğerler daha çok çalıştığından hamilelikte vücut daha çok yorulur ve virüslere daha açık hale gelir. Grip erken doğumun yanı sıra, özellikle hamileliğin ilk üç ayında düşük riskini artırıyor. Hamilelik boyunca ya da doğumdan sonraki 2 hafta boyunca annenin hastaneye yatma ve hatta ölüm riski bulunuyor.

Grip aşısı:

Grip aşısı yüzde 100 koruma sağlamamasına rağmen, hiçbir şey yaptırmamanızdan iyidir. Gribe yakalansanız bile belirtilerini daha hafif atlatırsınız. Aşıdan gelen antikorlar bebeğinize de geçer ve onu 6 aylık olana kadar korur. Aynı antikorlar anne sütüne de geçiyor.

Reklam
Reklam

Ellerinizi yıkayın:

Virüslerden korunmak için ellerinizi sık sık yıkayın. Ilık su ve sabunla en az 20 saniye boyunca tırnaklarınızın altını, parmak aralarınızı ve elinizin içiyle üstünü iyice ovalayın.


Yüzünüze dokunmayın:

Grip virüsü ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize kolayca yayılabilir. Bu nedenle ellerinizi yıkayana kadar ellerinizi yüzünüzden uzak tutun.


Mikropları öldürün:

Evde ve işyerinde sıklıkla temas ettiğiniz tüm yüzeyleri dezenfekte edin.


Sağlıklı beslenin:

Günde 5-9 porsiyon meyve ve sebze tüketmek, içindeki antioksidanlar sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardım eder.


Kalabalıktan uzak durun:

Diğer insanlarla bir araya gelmeden önce tekrar düşünün, çünkü insanlarla yakın temas gribe yakalanma riskinizi artırır. Seyahat ederken sık sık ellerinizi yıkayın ve dezenfekte edici mendillerle çevrenizdeki tüm yüzeyleri silin.


Gıda takviyelerini düşünebilirsiniz:

C ile D3 vitamini ve diğer takviyeler gripten korunmanıza yardımcı olabilir. Fakat, hamilelikte bu ilaçları kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Reklam
Reklam

Dinlenin ve gevşeyin:

Hamilelikte gece uykularınız düzensiz olacağından gündüzleri fırsat buldukça dinlenin. Dinlenmek bağışıklığınızı güçlendirir. Ayrıca örgü örmek, resim yapmak gibi hoşlandığınız işleri yapmak da stresinizi azaltır.


Doktora gidin:

Ateşiniz yükselirse ve düşmezse hemen doktora gidin. Doktorunuz gribin belirtilerini azaltmak için size ilaç yazabilir.


Hapşırıp öksürünce dikkat edin:

Öksürdüğünüzde ya da hapşırdığınızda ağzınızı ve burnunuzu mendille kapatın ve kullandığınız bu mendili hemen çöpe atın.