Hamilelikte seyahat nasıl yapılmalı?

Hamilelik uzun bir süreçtir. Bu süreçte normal günlük aktiviteler devam eder. Her hamilelikte seyahat ve uzun tatiller en az bir kere olsa bile yaşanır. Yaz tatilinde seyahat edecek olan anne adayının sık sorduğu soruların başında " Uçak ne kadar güvenlidir, yoksa araba seyahatini mi tercih etmeliyim ?" gelir.

Maya Klinik Kadın Sağlığı Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Mutlu uçakla seyahatlerde kozmik radyasyona maruz kalma riskinin endişelendiren bir durum olduğunu belirtiyor. Ayda 74 saatten fazla uçakla seyahat yapan kadınlarda düşük yapma olasılığı artıyor.

İLK AYLARDA SEYAHAT EDİLEBİLİR

Op. Dr. Hüseyin Mutlu şunları vurguluyor: "Hamilelik süresince özellikle ilk aylardan itibaren seyahat yapılabilir. En güvenli dönemler 18 ile 24 hamilelik haftalarıdır. İlk 3 ayda kanama gibi sorunların ve düşük olasılığının yüksek olması nedeniyle sakıncalar vardır. 36 hamilelik haftasından sonra ise birçok uçak şirketi hamilelerin uçakla seyahat etmesine izin vermez."

Reklam
Reklam

UÇAKLA SEYAHAT İÇİN BİLİNMESİ GEREKEN KURALLAR

Diyerek uçakla seyahat etmek isteyen anne adaylarının bilmesi gereken kuralları kısaca özetliyor:

  • Uçakla seyahat ederken rahat kıyafetler giyilmelidir.
  • Sırtınız için mutlaka destek amaçlı yastık isteyin.
  • Ayaklarınızı seyahat boyunca hareket ettirin ve uygun zamanlarda uçak içinde küçük yürüyüşler yapın.
  • Bol sıvı alın çünkü kabin içindeki hava sıvı kaybını arttırmaktadır.
  • Eğer seyahat enfeksiyon ve bulaşıcı hastalıkların yaygın olduğu ülkeye yapılıyorsa gerekli tetkikler yapılmalı ve aşılar yapılmalıdır.

ARABA SEYAHATİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Araba seyahatlerinde ise anne adayı araba kullanmamalıdır. Zira yorgunluk ve yolculuğun stresi rahim kasılmalarını başlatabiliyor.

Reklam
Reklam
  • Araba yolculuğunda mümkünse sırta ek yastık konulmalıdır.
  • Emniyet kemeri karnın üstüne değil alt taraftan geçirilerek takılmalıdır.
  • Seyahat esnasında bol sıvı tüketilmeli ve her saat başı molalar verilerek 20 -30 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır.
  • Aralarda atıştırmalar yapılmalı ve kafeinli içeceklerden kaçınılmalıdır.

RİSKLİ DURUMLARDA SEYAHAT İPTAL EDİLMELİ

Op. Dr. Hüseyin Mutlu; hamilelikte erken doğum tehdidi, kanama gibi sorunlar yaşandıysa seyahatlerin mümkün olduğunca yapılmaması gerektiğinin altını çiziyor. Özellikle bacaklarda varisler varsa veya daha önceden damarlarda tıkanma sorunları yaşanmışsa uzun seyahatlerden mutlaka kaçınılması gerekiyor.

Tatil için gidilen yerlerde özellikle sıcak ve güneş etkisiyle sıvı kaybı artıyor. Güneş ışınları uyarısı ile hamilelikte tansiyon yükselmesi görülebiliyor. Op. Dr. Hüseyin Mutlu bu nedenle hamilelere fazla güneşte kalmamalarını, bol sıvı almalarını ve mutlaka güneş gözlüğü kullanmalarını öneriyor. Eğer kış tatili yapılıyorsa kayak ve snowboard gibi tehlikeli sporlardan hamilelerin mutlaka uzak kalmaları gerekiyor.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: